Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Opinia expertului: Moldova va primi vaccinul Pfizer sau Moderna. Este important să administrăm două doze fără a schimba producătorul

18 ian. 2021,, 11:50   Societate
33842 1

La momentul scrierii acestui articol, în întreaga lume erau livrate peste 35 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, aproape 33 de milioane de persoane fiind deja vaccinate.

Dintre acestea, puțin peste 2 milioane de persoane au primit două doze de vaccin, adică sînt deja mereu imunizate, transmite kp.md.

Alla Tocarciuc a încercat să adune aici cîteva întrebări la care a răspuns săptămîna trecută altor persoane și inclusiv ei înșiși ca expert și ca fost pacient cu COVID-19 într-o formă destul de gravă:

- Cîte vaccinuri împotriva COVID-19 au fost deja licențiate în lume?
A.T.: În lume, în acest moment nu există vaccinuri împotriva COVID-19 permise în formă finală pentru utilizarea la oameni.
Există mai multe vaccinuri care au primit permis de folosire de urgență în situații excepționale în diferite țări.
Vaccinurile de la Pfizer și Biontex și Moderna au obținut permisiunea de utilizare de urgență în SUA, UE și în alte țări.
Vaccinul de la Astra Zeneca și Oxford a primit permisiunea de folosire de urgență în Marea Britanie și în alte țări.
Vaccinul Sputnik V a primit permisiunea pentru utilizarea de urgență în Rusia și în alte țări.
Vaccinul Sinovak a primit permisiunea de utilizare de urgență în China și în alte țări.
Vaccinul Barat a primit un permis de utilizare de urgență în India și în alte țări.
În general, din aproape 200 de vaccinuri în curs de dezvoltare în prezent, există aproximativ 11 vaccinuri în ultima etapă (a treia etapă) a studiului, în timp ce 12 vaccinuri se află în cea de-a doua fază a studiilor clinice. Situația se schimbă de la o zi la alta.

- Ce înseamnă permisiunea de urgență pentru folosire în situații excepționale?
A. T.: permisiunea de urgență pentru utilizare este o confirmare a faptului că, în vaccinurile menționate mai sus, beneficiile cunoscute și potențiale ale produsului depășesc riscurile cunoscute și potențiale ale produsului.
Permisiunea de utilizare de urgență necesită din partea producătorilor o raportare mai strictă cu privire la greșelile în utilizare, efectele adverse și eficiența produsului. Pentru a asigura o astfel de raportare, în multe țări au fost dezvoltate platforme digitale care permit înregistrarea online pentru vaccinare, monitorizarea consecințelor negative și colectarea eficientă și raportarea în timp util a tuturor datelor.


- Care vaccin este mai bun: Pfizer sau Moderna?
A. T.: Ambele vaccinuri au un mecanism similar de acțiune bazat pe un mesaj codificat pe lanțul ARN-ului. Ambele vaccinuri au primit permisiunea de urgență pentru utilizare în SUA și UE.
Vaccinul Pfizer este administrat în două doze de 0,3 ml, la un interval de 21 de zile și se păstrează la o temperatură de minus 70 de grade Celsius.
Vaccinul Moderna este administrat în două doze de 0,5 ml, la un interval de 28 de zile și se păstrează la o temperatură de minus 20 de grade Celsius.
Ambele vaccinuri pot fi păstrate pînă la 5 zile la +2+8 grade Celsius.

- Cum putem fi siguri de calitatea vaccinului după publicarea datelor privind mortalitatea estimată în urma vaccinării în diferite țări?
A. T.: Informații despre cazuri de deces care au avut loc la cîteva zile după vaccinare au apărut în publicațiile din mai multe țări.
Toate aceste decese sînt investigate în prezent pentru a determina dacă vaccinul a avut un impact direct asupra acestor cazuri. Nu există deocamdată concluzii definitive cu privire la cauza acestor decese și nu putem spune că au fost cauzate de vaccin.
Dacă vrem să admitem teoretic că aceste decese sînt cauzate de vaccin și să încercăm să calculăm proporția numărului total de decese care ar trebui să fie cauzate de vaccin din numărul total de persoane vaccinate deja, obținem un număr foarte mic. Și este semnificativ mai mic decît rata mortalității cauzate de COVID -19. Beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile.

- Ce vaccinuri au fost pre-calificate de OMS?
A. T.: În prezent există doar un vaccin pre-calificat al OMS – acesta este vaccinul companiei Pfizer. Alte vaccinuri, autorizate de urgență pentru utilizare în diferite țări, sînt încă studiate de OMS. Se presupune că în viitorul apropiat vom avea mai multe vaccinuri, pre-calificate de OMS.

- Ce vaccin va fi folosit în Moldova ?
A. T.: Deocamdată nu se știe ce vaccin va primi Moldova. Putem avea diferite vaccinuri. Cred că în prima etapă vom avea vaccinul Pfizer sau Moderna. Este important să ne amintim de monitorizarea stocurilor de vaccinuri primite. Persoanele vaccinate vor avea nevoie de două doze de vaccin și ambele doze ar trebui să fie de la același producător. Ambele doze trebuie administrate în conformitate cu prevederile autorizației de folosire de urgență pentru fiecare produs.

-Se poate vaccina o persoană care a fost deja infectată cu COVID-19?
A. T.: Da. Dacă ați avut deja această boală, puteți administra vaccinul la 90 de zile după îmbolnăvire, conform recomandărilor Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA. Un test la anticorpi nu este necesar în aceste condiții.

- Dvs. vă veți vaccina împotriva COVID-19?
A.T.: Da. Mă voi vaccina împotriva COVID-19 la prima ocazie. Sper foarte mult că în viitorul apropiat vaccinul va fi disponibil în Moldova și că campania de vaccinare în masă va fi inițiată cît mai curînd posibil.

Vă reamintim că, potrivit unui sondaj efectuat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt pentru vaccinare benevolă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?