X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinia expertului: De ce nu ar trebui să ne bucurăm de scăderea prețurilor la energia electrică

27 ian. 2021,, 14:15   Societate
2192 0

ANRE a aprobat noile tarife la energia electrică pentru consumatorii finali. Acestea vor intra în vigoare pe 1 februarie. Totodată, locuitorii din Bălți și nordul Moldovei vor achita cîte 2,04 lei/kWh, cu 10 bani mai ieftin, iar raioanele centrale și sudice – cîte 1,51 lei, cu 17 bani mai puțin decît anterior.

Comentariul pentru eNews al doctorului în economie, Mihail Poisic, care a analizat sistemul de formare a prețurilor la energia electrică în Moldova în anii de prezență în sector a campaniei străine, care este interesată în primul rînd de propria sa bunăstare.

"ANRE a explicat micșorarea tarifelor "prin deviații tarifare pozitive" în activitatea furnizorilor și creșterea veniturilor acestora. Dar în spatele acestor acțiuni, aparent optimiste, este ascuns un întreg complex de probleme, care deja nu primul deceniu nu permite realizarea măsurilor de reducere mult mai radicală a multor cheltuieli".

Economistul a amintit că sistemul energetic moldovenesc în anii nouăzeci a fost adus la faliment și acesta este un fapt cunoscut.

"Anume în baza acestui motiv în februarie 2000 a avut loc privatizarea rețelelor de distribuție de stat la acel moment. Investitor: Union Fenosa. În general, în 20 de ani, această companie a investit mai mult de 287 milioane de euro în reconstrucția și modernizarea rețelelor electrice. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost deloc un cadou, deoarece toate aceste milioane, desigur, erau incluse în tariful pe care nu numai că îl achitau pe deplin consumatorii, dar în el era inclus un profit de 20% din rentabilitate".


Poisic a apreciat afacerea bună. A strîns banii pentru energia electrică consumată, o parte a transferat furnizorului. Iar cheltuielile și profiturile mari, desigur, și le-a păstrat o viață fără griji.

"În acea perioadă, mulți aveau iluzia că va veni capitalistul și va începe să gestioneze eficient activele de încredere ale acestuia. Dar, după mai mult de un deceniu, pierderile tehnologice în rețelele electrice, deși s-au redus puțin, au rămas totuși de 2,5 ori mai mari decât în patria lor în Spania, unde acestea sunt la nivelul de doar 5%. Dar principalul lucru este pe care nu s-a deranjat să-l implementeze Gas Natural Fenosa, este de a racorda întregul sistem de consum electric la tarife cu mai multe nivele, în conformitate cu practica mondială. Anume pentru aceasta, încă în anul 2003, ANRE a stabilit prin cele două hotărîri privind tarifele: "pentru populația care dispune de instrumentele contabile respective, taxa pentru energia consumată în orele de noapte (de la orele 22.00 și 6.00) se percepe cu coeficientul 0,6 din tariful stabilit". Măsuri similare erau prevăzute și pentru agenții economici. De aceea, în cazul în care o astfel de practică este implementată, casele sunt încălzite noaptea, precum și se spală rufele etc.”

Economistul a reamintit că, după 9 ani de la intrarea în vigoare a acestor hotărîri, au fost înlocuite contoarele electrice de tip vechi cu altele noi, dar, ca și mai înainte, cu un singur nivel.

"Și din nou, cheltuielile asociate cu această "modernizare" au fost incluse în tarif. În consecință, producătorii moldoveni de energie electrică, precum și importatorii, continuă să conducă mențină în funcțiune turbinele în orele de noapte, de fapt, "încălzind străzile", iar în timpul orelor de zi lucrează cu supraputere, ceea ce sporește semnificativ prețul energiei electrice. Iar după ce, sub presiunea opiniei publice, nivelul de rentabilitate în tariful la energia electrică a fost redus pînă la 10%, Gas Natural Fenosa Moldova și-a vîndut activele. Și din 11 decembrie 2019, pe piața moldovenească activează deja companiile Premier Energy și Premier Energy Distribution. Proprietarul lor este compania EMMA Capital Group, deținută de antreprenorul ceh, Jiri Smejc, și corporația Internațională Duet Private Equity Limited Corporation, cu sediul în Londra".

Totodată, potrivit informațiilor neoficiale, noii acționari pentru această tranzacție au plătit $141 de milioane, în timp ce în anul 2000, aceste rețele au costat Union Fenosa doar $20 de milioane. Poisic regretă că pentru cetățenii Republicii Moldova acum principala prioritate sînt problemele în ce limbă să comunice și ce vector de dezvoltare să urmeze – de vest sau de est.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?