X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1741

Operatorul care gestionează Yandex Go și Yandex Pro, investigat de Consiliul Concurenței

24 ian. 10:30   Societate
1895 0

Consiliul Concurenței anunţă o investigație referitor la semnele de abuz de poziție dominantă de către operatorul care gestionează aplicațiile digitale Yandex Go și Yandex Pro, utilizate la prestarea și folosirea serviciilor de taxi.

Potrivit Consiliului Concurenței investigația a fost inițiată după examinarea prealabilă a unei plîngeri depuse în adresa Consiliului Concurenței la începutul lunii decembrie 2022, transmite Mold-Street.com.

Posibil abuz de poziție dominantă pe piaţa Moldovei a grupului Yandex

"În cadrul investigației, Consiliul Concurenței urmează să efectueze analiza detaliată a piețelor relevante, să stabilească dacă întreprinderea vizată are poziție dominantă pe piețele relevante ce vor fi stabilite și dacă practicile aplicate de companie constituie abuz de poziție dominantă", susţine autoritatea anticpncurenţială.

Consiliul Concurenței susţine că aceasta este o primă investigație în Republica Moldova care vizează platformele digitale și eventuale practici anticoncurențiale aplicate prin intermediul unor astfel de platforme.


De notat că principalii jucători pe piața de servicii de taxi din Republica Moldova sunt iTaxi și Yandex şi între ei au existat în permanenţă relaţii tensionate, însoţite de suspiciuni de practici anticoncurenţiale.

Totodată toate încercările altor companii de a intra pe piaţă au eşuat din varii motive.

Yandex, în loc de Uber

Serviciul de taxi Yandex a început să activeze pe piaţa Moldovei în vara anului 2017, grupul bucurându-se de susţinerea fostului preşedinte Igor Dodon.

El face parte din gigantul tehnologic rus Yandex, o combinație de Google, Uber, PayPal, Bolt, Amazon, YouTube și multe alte afaceri online.

A fost fondat de miliardarul rus Arkady Volozh şi a dominat piața din Rusia, având angajați mii de ingineri, programatori și web-designeri. Are o structură stufoasă de companii, controlate prin Ţările de Jos şi alte paradisuri fiscale.

În vara anului trecut, Volozh a ajuns în lista sancţiunilor UE aplicate celor care susţin invazia rusă în Ucraina, chiar dacă el a plecat din Rusia și s-a stabilit în Israel.

La finele anului 2022, Volozh s-a retras din conducerea Yandex, iar grupul s-a divizat în două, după o reorganizare profundă, care va duce la consolidarea controlului guvernului de la Moscova asupra companiei.

Astfel o structură – relativ independentă de Moscova – continuă să dezvolte anumite produse pentru piața internațională, iar o altă structură cuprinde grosul produselor și activeazeă pe piața rusă, dar şi în alte state apropiate, sub o nouă conducere aprobată de Kremlin.

O investigaţie Meduza.io a arătat cum serviciile Yandex promovează în special informaţii convenabile Kremlinului despre războiul din Ucraina.

Nu este clar dacă în urma acestei reorganizări, activităţile din Moldova au rămas sub controlul grupului Yandex deţinut de Kremlin, sau structurii occidentale.

Menţionăm că în anul 2017, grupul Uber a fost nevoit să încheie o tranzacţie cu Yandex, în urma căreia afacerile lor de pe piaţa Rusiei şi statelor CSI au fost comasate şi au trecut practic sub controlul grupului rusesc.

1
0
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий