COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

ONG-urile din domeniul Drepturilor Omului condamnă discursul lui Șor

ONG-urile din domeniul Drepturilor Omului condamnă discursul lui Șor

ONG-urilor din domeniul Drepturilor Omului condamnă discursul de ură și amenințările făcute de Ilan Șor la adresa jurnaliștilor și a unor oponenți politici.

Acestea susțin că comportamentului primarului de Orhei este incompatibil cu democrația, instigă la ură și violență, motiv pentru care Șor nu poate fi lăsat nesancționat de către autorități.

La 20 iulie 2018, în cadrul unui eveniment organizat de partidul „Șor”, mai mulți simpatizanți ai lui Ilan Șor au protestat în municipiul Chișinău la sediile a două partide politice în legătură cu pretinsa închidere a magazinelor sociale. În discursul adresat simpatizanților săi, plasat pe rețelele de socializare și mediatizat amplu ulterior, Ilan Șor a venit cu amenințări în adresa jurnaliștilor și liderilor a două partide politice de opoziție.

„Considerăm că aceste declarații depășesc limitele garantate de libertatea de exprimare, deoarece amenințările publice cu răfuială fizică și vătămare corporală făcute de un politician sînt inadmisibile într-o societate democratică. Acest discurs se întemeiază pe intoleranța, care are la bază viziunile politice și reprezintă un discurs de ură, care este inacceptabil într-o societate democratică. Autoritățile trebuie să prevină și să sancționeze astfel de comportamente”, se menționează în declarația ONG-urilor.


În acest context, organizațiile semnatare ale declarației solicită Procuraturii Generale să investigheze declarațiile făcute de Ilan Șor sub aspectul incitării la ură și cheamă organele de drept, autoritățile publice și cele electorale, să întreprindă toate măsurile necesare în vederea prevenirii și stopării discursului de ură, care, în perspectiva campaniilor electorale, poate deveni extrem de periculos pentru societate. În cadrul declarației este stipulată și o solicitare către poliție să asigure exercitarea dreptului la libertatea de exprimare și să nu permită acte de violență fizică și verbală în adresa protestatarilor sau de către protestatari.

Organizațiile semnatare: Amnesty International Moldova (AIM), Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Promo-LEX, RCTV Memoria, Centrul de Informații GENDERDOC-M.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load