ONG-urile cer Ministerului Educației studierea limbajului semnelor în școli

3 aug. 2020,, 16:31   Societate
2501 0

Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) și Asociația Surzilor din Republica Moldova, împreună cu un grup de părinți ai elevilor cu dizabilitate de auz, au cerut din nou Ministerului Educației studierea limbajului semnelor în școli.

Aceștia au participat la o ședință cu reprezentanții MECC în cadrul căreia s-a discutat despre necesitatea instruirii specialiștilor care ulterior să predea limbajul semnelor în școli, scrie tv8.md.

Elena Stăjilă, juristă a Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, a menționat că în cadrul discuțiilor s-a ajuns la un consens că limbajul semnelor urmează să fie asigurat pentru fiecare copil. Totodată, reprezentanta CDPD a menționat că nu este reală instruirea specialiștilor în acest domeniu pînă la începerea noului an școlar.

„La moment este o problemă insuficiența specialiștilor care ar putea să ajute copilul cu dizabilități de auz să se încadreze în procesul educațional. S-a constatat necesitatea urgentă de a instrui specialiști în acest domeniu”, a precizat Elena Stăjilă.

Ministerul Educației urmează să determine statutul limbajului semnelor astfel încît acesta să fie recunoscut la nivel național.


Reprezentanta CDPD spune că va propune un plan de acțiuni către Ministerul Educației, care urmează să fie discutat atît de către autorități, cît și de către organizațiile neguvernamentale din domeniu pentru a găsi soluții pentru predarea și studierea în limbajul semnelor în școlile generale.

Amintim că săptămîna trecută mai mulți elevi cu deficiențe de auz, părinți și reprezentanți ai societății civile au organizat un protest prin care au cerut asigurarea educației în limbajul semnelor. Aceștia au cerut instruirea părinților în limbajul semnelor pentru a asigura comunicarea cu copilul, incluziunea educațională, introducerea disciplinei „limbajul semnelor” pentru copiii cu dizabilitate de auz în cadrul instituțiilor de învățămînt de toate nivelele.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?