Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

OMS a combătut miturile și ideile false despre noul coronavirus

16 mar. 2020,, 13:45   Societate
5548 0

Organizația Mondială a Sănătății a făcut recomandări pentru populație în legătură cu răspîndirea noului coronavirus, combătînd cîteva mituri populare și concepții false despre el.

Transmiterea infecției virale COVID-19 are loc în zone cu o climă umedă fierbinte.

Potrivit datelor disponibile în prezent, transmiterea infecției virale CAVID-19 poate apărea în orice zonă, inclusiv în zone cu climă umedă caldă. Dacă locuiți sau vă îndreptați spre zone în care sînt înregistrate cazuri de COVID-19, luați măsuri de protecție indiferent de condițiile climatice. Spălarea regulată a mîinilor este cea mai bună metodă de protecție personală împotriva COVID-19. Această măsură vă va permite să înlăturați posibila contaminare virală a mîinilor și să evitați infecția în cazul în care vă atingeți ochii, gura sau nasul.

Aflarea în aer liber pe vreme rece și zăpadă nu va ajuta la distrugerea noului coronavirus (2019-nCoV)

Temperatura corpului unei persoane sănătoase se menține între 36,5°C și 37°, indiferent de temperatura mediului sau de vremea de afară. Prin urmare, nu există niciun motiv să credem că aflarea în aer liber pe vreme rece ajută la combaterea noii infecții de coronavirus sau a altor boli. Cea mai eficientă modalitate de a preveni noua infecție (2019-nCoV) este prelucrarea regulată a mîinilor cu un antiseptic pe bază de alcool sau spălarea lor cu apă și săpun.


Baia fierbinte nu va ajuta împotriva noii infecții cu coronavirus

Primirea de băi fierbinți nu va salva de la infectarea de COVID-19. Temperatura normală a corpului se menține între 36,5°C și 37°C, indiferent de temperatura apei din baie sau duș. Dimpotrivă, o baie prea caldă poate dăuna și poate provoca arsuri. Cea mai bună modalitate de protecție împotrica COVID-19 este spălarea frecventă a mîinilor.

Noul coronavirus nu se transmite prin mușcături de țînțari

Noul coronavirus este un virus respirator, în principal transmis prin picături respiratorii, adică ca urmare a inhalării picăturilor eliberate din căile respiratorii al unei persoane bolnave, de exemplu atunci cînd tușește sau strănută, precum și prin picături de salivă sau secreții nazale. În prezent, nu există informații despre posibilitatea transmiterii virusului 2019-nCoV prin mușcăturile de țînțari. Pentru a vă proteja împotriva infecției, este necesar de ținut la distanță persoanele care au tuse sau febră, precum și de respectat regulile de igienă a mîinilor și igiena respiratorie.

Este adevărat că uscătoarele de mîini omoară virusul 2019-nCoV?

Nu, aparatele de uscat mîinile nu omoară virusul COVID-19. Poţi preveni contagierea prin spălarea frecventă a mîinilor cu apă şi săpun sau folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool. Mîinile spălate ar trebui să fie bine uscate cu prosoape de hîrtie sau un uscător electric.

Este adevărat că lampa UV poate distruge noul coronavirus (nCoV)?

Lămpile UV nu trebuie folosite pentru a steriliza mîinile sau alte zone ale pielii, deoarece radiațiile ultraviolete pot provoca iritații ale pielii.
Se recomandă să vă familiarizați cu lista tuturor măsurilor preventive care vă permit să vă protejați de noul coronavirus.

Este adevărat că prelucrarea întregului corp cu etanol sau clor va omorî noul coronavirus (nCoV)?

Nu. Prelucrarea întregului corp cu alcool sau clor nu va distruge virușii care au pătruns deja în organism. Pulverizarea unor astfel de substanțe poate aduce daune îmbrăcămintei și mucoaselor (ochilor, gurii). Trebuie să țineți minte că atît alcoolul, cît și clorul pot fi mijloace eficiente de dezinfectare a suprafețelor, dar acestea trebuie utilizate în cazuri corespunzătoare și cu respectarea regulilor.

Pentru a vă proteja împotriva noii infecții de coronavirus, există o serie de măsuri de prevenire. În primul rînd, trebuie să prelucrați cît mai des mîinile cu un antiseptic pe bază de alcool sau să le spălați cu apă și săpun.

Poate spălarea regulată a nasului cu soluție salină să ne protejeze de infecția cu noul coronavirus?

Nu. Nu există dovezi științifice că spălarea regulată a nasului cu soluție salină vă va proteja de noua infecție cu coronavirus.
Potrivit unor date, spălarea regulată a nasului cu soluție salină poate ajuta la recuperarea mai repede după o răceală obișnuită.

Usturoiul protejează împotriva infecției cu noul coronavirus?

Usturoiul este un produs util pentru sănătate, care are anumite proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, în cazul infecției curente, nu există dovezi ale eficacității consumului de usturoi ca mijloc de prevenire a infecției cu noul coronavirus.

Este adevărat că numai persoanele în etate se pot infecta cu noul coronavirus sau și tinerii pot fi afectați de această infecție?

Cu noul coronavirus (2019-nCoV) se pot infecta reprezentanții tuturor categoriilor de vîrstă. Se pare că persoanele în vîrstă și persoanele care suferă de anumite boli (de exemplu astm, diabet, boli de inimă) prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe de infecție cu coronavirus.
OMS recomandă persoanelor de orice vîrstă să ia măsuri de protecție împotriva infecției, de exemplu prin respectarea igienei mîinilor și a igienei tusei.

Antibioticele sînt un mijloc eficient de prevenire și tratare a noii infecții cu coronavirus?

Nu, antibioticele nu combat virusurile, ci bacteriile. COVID-2019 este un virus, astfel că antibioticele nu ar trebui folosite ca o măsură de prevenire sau de tratare.

Cu toate acestea, ele pot fi folosite la pacienţii spitalizaţi din cauza coronavirusului, însă numai pentru a nu contracta infecţii bacteriene.

Există medicamente pentru a preveni sau trata noul coronavirus?

În prezent, nu există medicamente recomandate destinate prevenirii sau tratamentului infecției cauzate de noul coronavirus (2019-nCoV).
Cu toate acestea, pacienții infectați trebuie să beneficieze de asistența medicală necesară pentru ameliorarea și înlăturarea simptomelor, iar persoanele cu forme severe ale bolii trebuie să beneficieze de o terapie adecvată de întreținere. În prezent se lucrează la crearea medicamentului împotriva noului coronavirus, iar apoi acesta urmează să fie supus testelor clinice. OMS, împreună cu mai mulți parteneri, oferă ajutor pentru a accelera procesul de creare a noilor medicamente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?