Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ombudsmanul Copilului bate alarma în legătură cu condițiile sanitare din școli

4 iun. 2021,, 14:15   Societate
3127 0

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului atrage atenția asupra problemei privind asigurarea condițiilor corespunzătoare de sanitație și a accesului la apă potabilă de calitate în scoli rămîne a fi și în anul 2021 o mare provocare pentru autoritățile statului.

Constatări în acest sens au fost făcute de către Maia Bănărescu urmare a efectuării Raportului tematic „Respectarea dreptului copilului la sănătate în instituțiile de învățămînt”, prezentat public, pe 3 iunie 2021, în cadrul unui eveniment on-line.

Echipa Ombudsmanului Copilului a monitorizat pe parcursul ultimilor ani condițiile sanitare din instituțiile de învățămînt sub aspectul asigurării dreptului copilului la sănătate, iar raportul prezentat, elaborat în rezultatul monitorizării, include analiza gradului de acces la apă potabilă de calitate, condițiile de sanitație și igienă, dotarea cabinetelor medicale, activitatea specialistului medical din cadrul instituției de învățămînt.

Avocatul Poporului a ajuns la concluzia că situația privind asigurarea cu apă potabilă în școli este una alarmantă. În 11 din 31 de raioane o parte din școli utilizează apa din fîntîni și izvoare deoarece nu sînt conectate la apeductele centralizate sau locale de alimentare cu apă potabilă, motivul fiind lipsa în localitate a sistemului de apeduct și canalizare și/sau a resurselor financiare pentru racordarea la acestea. În unele școli apa potabilă este procurată în butelii fie din contul instituției, fie al părinților.

O altă problemă gravă constatată, care afectează realizarea dreptului la sănătate prin neasigurarea unor condiții de sanitație adecvate, este starea toaletelor din instituțiile de învățămînt. Studiul a stabilit că majoritatea toaletelor (în special in localitățile rurale) sînt încăperi vechi, situate în curtea școlii, accesibile pentru orice persoană străină, nu asigură intimitate, nu au canalizare, sînt în forma unei găuri în podea, insalubre și prost mirositoare.


Conform datelor ale Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (SIME 2020), în 30,9% din instituțiile de învățămînt (351 de şcoli) toaletele sînt în afara clădirii instituţiei şi necesită îmbunătăţirea condiţiilor igieno-sanitare.

Ombudsmanul Copilului a mai constatat că, deși cerința asigurării cu lucrători medicali în școli este respectată în mare parte, în 113 din 1266 de instituții de învățământ nu sînt angajați lucrători medicali, în principal din cauza salariilor mici. La fel e situația și cu cabinetele medicale – deși studiul constată că în majoritatea instituțiilor de învățămînt acestea există, ele sînt insuficient dotate, avînd doar minimul de medicamente și utilaj medical, care nu acoperă necesitățile reale.

În procesul de elaborare a studiului, în martie-mai 2020, a fost realizat un sondaj de opinie în rîndul copiilor din Moldova, la care au participat 1850 elevi, dintre care respondenți din mediul urban – 1501, iar 249 - din mediul rural. În Chestionarul propus copiilor, la întrebarea de unde beau copiii apă, au fost date următoarele răspunsuri: 727 dintre respondenți (39,3%) afirmă că unica sursă de apă a acestora sînt blocurile sanitare (băi, wc). În același timp 529 de elevi pot bea apă doar la cantină, iar în cazul a 220 dintre aceștia la fiecare etaj există un robinet de unde pot bea apă. Doar 131 dintre copii au declarat că au asigurată apă în clasă în butelii, 66 dintre elevi au spus că la fiecare etaj al școlii este câte o butelie cu apă, iar restul respondenților afirmă că iau de acasă peturi cu apă potabilă.

Ombudsmanul Copilului a recomandat Guvernului, autorităților publice centrale să adopte normative financiare și să aloce resursele financiare pentru a asigura condiții corespunzătoare dezvoltării copilului; să finalizeze fără întârziere implementarea Protocolului privind Apa şi Sănătatea în Republica Moldova pentru anii 2016-2025, în special punctul 2, Asigurarea în proporție de 100% din instituţii accesului copiilor la surse îmbunătăţite de apă în grădiniţe şi şcoli. Maia Bănărescu a mai recomandat revizuirea și armonizarea cadrului legal atribuit segmentelor evaluate în studiu, în special, Hotărârea Ministerului Sănătății nr. 21 din 29.12.2005 Cu privire la aprobarea şi implementarea Regulilor și normativelor sanitaro-epidemiologice de stat „Igiena instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal”.

Prezenți al eveniment, membrii Parlamentului Copiilor din Programul Regional DARE al Misiunii Sociale Diaconia a Mitropoliei Basarabiei și-au expus opinia în legătură cu respectarea dreptului copilului la sănătate în instituțiile de învățămînt, menționînd că acest drept le este respectat parțial.

Reprezentanta Platformei Copiilor de pe lîngă Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), Anastasia Suslov, a prezentat constatările Raportului ”Condițiile de igienă și sanitație în școli”, elaborat de membrii platformei în perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, constatînd că problemele privind igiena în școli au rămas acealeași și în 2021. Cu o intervenție în acest sens, dar și privind dificultățile cu care se confruntă copiii și părinții în perioada pandemiei COVID-19 a venit și directorul executiv al A.O. „Părinți Solidari”, Ala Revenco.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, a susținut opinia Ombudsmanului Copilului privind necesitatea cabinetului și angajatului medical în cadrul tuturor instituțiilor de învățămînt, cît și a condițiilor necesare pentru respectarea cerințelor de igienă.

Șeful Direcției învățămînt general a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Crudu, a menționat că recomandările din raportul prezentat de Ombudsmanul Copilului sînt relevante, iar situația privind sanitația în școli poate fi soluționată doar prin eforturi comune, elaborarea unui plan de acțiuni concrete în acest sens.

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au afirmat că resurse financiare pentru ameliorarea situației privind sanitația în școli pot fi alocate, dar că pentru acest lucru urmează a fi lansată propunerea de modificare a Legii bugetului, precum și - planificate resurse în acest scop în bugetul pentru 2022-2023.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a precizat că va continua monitorizarea respectării dreptului la sănătate în instituțiile de educație și va organiza și alte ședințe publice de dezbatere a subiectului cu administrația publică de nivelul doi - fondatorii instituțiilor de educație și alți factori interesați.

La eveniment au participat 65 de persoane, reprezentați ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Finanțelor, direcțiilor educație raionale, ai instituțiilor de învățămînt, ai ONG-urilor și copii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?