TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

OFICIAL: Clădirea Președinției nu este dată în exploatare

Inaugurată în octombrie 2018, clădirea Președinției nu a fost dată în exploatare pînă în prezent. Motivul ar fi că edificiul nu corespunde tuturor normelor stabilite de legislație în acest sens.

Potrivit unui document făcut public de de aparatul Președintelui, există greșeli tehnice la sistemele de semnalizare și stingere a incendiilor. Drept urmare, nu există un aviz care ar face posibliă darea în exploatere. Totodată în cadrul unei conferinte de presă, șefa statului, Maia Sandu, a declarat că nu există o evidență contabilă a cheltuielilor făcute pentru reparația clădirii.

„Potrivit cadrului legal referitor la darea în exploatare a edificiului, care implică mai multe etape, acest proces nu este finalizat. Astfel, la momentul dat, Agenția pentru Supraveghere Tehnică (AST) nu a eliberat încă avizul de funcționarea sistemelor de semnalizare și stingere a incendiilor, pe motivul necorespunderii normelor de apărare împotriva incendiilor. Fără avizul respectiv nu este posibilă încheierea procesului de dare în exploatare a clădirii”, a comunicat pentru agora secretarul general al Președinției, Andrei Spînu.

Totodată, instituția Prezidențială s-a adresat către AST încă la 31 ianuarie 2020 în privința verificării sistemelor de semnalizare și de stingere a incendiilor. Ulterior, în luna august al aceluiași an, Președinția a fost anunțată despre faptul că „se lucrează la înlăturarea greșelilor tehnice depistate în proiectele de execuție”.


În același timp, președinta Maia Sandu a declarat, într-o conferiță de presă , că nu există evidență contabilă a cheltuielilor pentru reparația instituției.

„Atunci cînd s-a făcut procesul de reparație al acestei clădiri nu s-a ținut o evidență foarte clară. Este o problemă, bineînțeles, într-o instituție atît de importantă să nu se facă evidența cheltuielilor statului... . Cine și-ar fi putut imagina că nu există evidență contabilă a cheltuielilor Președinției și nu există evidența cheltuielilor pentru reparație?”, a declarat Sandu la 13 ianuarie, fiind întrebată cînd va scoate gardul de care este înconjurat instituția Prezidențială.

Mai mult, potrivit răspunsului primit de la Președinție, există neconcordanțe între proiectul inițial și proiectele de execuție al lucrărilor. Astfel, instituția a cerut Agenției Turcești de Cooperare în Moldova, TIKA, remedierea acestora.

Menționăm că lucrările tehnice la clădirea Președinției au fost executate de „Media Security” SRL, companie angajată în calitate de subantreprenor al companiei turcești „SONBAY GROUP”.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load