X 

Odințov: Este straniu că locuitorii din Țînțăreni și-au reluat protestele

19 iul. 2019,, 13:10   Societate
3087 0

Consilierul Partidului Socialiștilor în Consiliul municipal Chișinău Alexandr Odințov spune că este foarte straniu că locuitorii din Țînțăreni și-au reluat protestele înainte de alegerile locale, exact așa o situație a fost și în luna iunie 2010, în ajunul scrutinului local.

Consilierul spune că atunci problemele gunoiștii de acolo au fost rezolvate parțial, iar din contul bugetului municipal fiind alocate mijloace financiare semnificative. Declarațiile au fost făcute în platoul postului NTV Moldova, transmite IPN.

„În iunie 2018 noi am alocat șase milioane de lei pentru Primăria din Țînțăreni și patru milioane pentru Primăria localității Geamăna. Primăriile înseși administrează acești bani. Absurd este că Primăria Țînțăreni nu poate sau nu vrea să primească acești bani dintr-un motiv foarte simplu – nu are secretar în consiliul local care nu poate să pună ștampila și să primească banii. Acești bani sînt pe cont”, a menționat Alexandr Odințov.

Deși locuitorii celor două sate se plîng de calitatea proastă a apei, de nivelul înalt de îmbolnăvire, din cauza gunoiștii municipale amplasate în regiune, consilierul spune că datele statistice și expertizele arată exact contrariul. „Sîmbăta trecută a existat o ședință la Ministerul Mediului, ulterior în Parlament, unde primarul a menționat că raportul privind calitatea apei arată că aceasta este la nivelul celei îmbuteliate – calitate bună”, a menționat consilierul. Potrivit lui, unii locuitori spun că plătesc mult pentru apă și nu sînt siguri de calitatea acesteia, atunci s-a propus ca municipalitatea să achite cîte 20 de metri cubi de apă potabilă pentru fiecare familie. În plus, Ministerul Sănătății, spune Alexandr Odințov, menționează că nivelul de îmbolnăvire a populației este unul mediu, nu există un salt semnificativ în acest sens.

Grigore Roic, prim-adjunct al Întreprinderii Municipale „Autosalubritate”, spune că în anul 2011 un agent local din Țînțăreni a vrut să ia în concesiune poligonul unde se depozitează deșeurile, însă negocierile cu municipalitatea nu au avut sorți de izbîndă, iar ulterior activitatea gunoiștii a fost stopată. Potrivit lui, actualmente este atestată o situație dificilă, deoarece teritoriul unde se află poligonul aparține Primăriei Țînțăreni, iar poligonul în sine aparține întreprinderii „Autosalubritate” cu titlu de gestionare.

Grigore Roic spune că actualmente locuitorii cer insistent întărirea digului de la gunoiște și construirea unei stații de prelucrare a levigatului. „Toate investigațiile care au fost efectuate pe parcursul anilor precedenți, mai ales pe parcursul anului curent, ne demonstrează o stabilitate la poligon. Nu sînt premise că digul nu va rezista sau că masa de deșeuri se mișcă spre baraj. Nu există riscuri acum”, a afirmat prim-adjunctul întreprinderii.

Ieri, locuitorii comunei Țînțăreni au ieșit din nou la protest. Oamenii sînt nemulțumiți că promisiunile de construcție a unei stații de epurare și a unui baraj de protecție încă nu au fost realizate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?