Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 936

Odaia, localitatea-fantomă din raionul Șoldănești

8 noi. 2021,, 07:14   Societate
3150

Odaia a rămas pustie… Vorbim despre satul Odaia, localitate-fantomă din raionul Șoldănești, de unde bătrînii, gîrboviți de griji și nevoi, au plecat la cele veșnice, iar tinerii - unde i-au dus ochii. Au rămas doar casele împărăginite, porțile căzute la pămînt, dar și o liniște apăsătoare, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

În urma exodului în masă, încet, dar sigur, satele Moldovei se sting ca o lumînare în vînt. Iar localitățile gălăgioase de cîndva se transformă în pustietăți… Nu se stie exact cîte localități au murit pînă acum, cert este că ar fi vorba de zeci de sate. Cel mai trist este că fenomenul este într-o avansare nemiloasă.

Cînd am pășit în satul Odaia, am avut impresia că am ajuns la un capăt de lume. Chiar la intrare, ne-a întîmpinat o liniște înspăimîntătoare, dar și acest… microbuz cu geamurile sparte, care stă înțepenit în buruieni.

Înaintăm pe drumul care nu a văzut niciodată asfalt și, la cîțiva metri distanță, dăm de prima casă.

Ușa casei lipsește, iar în hol timpul parcă s-a oprit în loc. Niște haine prăfuite stau atîrnate în cuier, pe podea stă aruncată o telecomandă de la televizor. Unica pată de culoare e o ciubotă a unui copil, aruncată într-un colț… O senzație că oamenii au plecat fără să privească înapoi…


Un susur slab face și acest izvor, care ne întîmpină în fața altei gospodării corogite.

Scrisul proaspăt de la izvor demonstrează că, cel mai probabil, anul trecut proprietarul casei a trecut pe acolo.

Murmurul apei de izvor a fost întrerupt, la un moment dat, de lătratul unui cîine. Așa că ne-am îndreptat într-acolo. Nu am găsit niciun suflet de om, doar un lacăt la ușă și cîinele, lihnit de foame și legat, care lătra, bucuros că vede pe cineva.

E un sat-fantomă, ne-a spus acest bărbat pe care l-am zărit pe un deal la ieșire din sat.

Anterior, primarul comunei Alcedar, ne-a spus că satul Odaia este pustiu deja de trei ani. Odaia – e radiografia multor sate de la noi care au rămas pustii şi continuă să se golească într-un ritm alarmant, întrucît în 30 de ani de independență, mulți moldoveni și-a găsit rostul in lume, și-au construit un viitor în altă parte. Au lăsat în Republica Moldova, gospodării pline cu amintiri.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав