X 
Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Oare se va lăsa dl D. Dragnev de falsuri şi xenofobie?

11 dec. 2018,, 18:30   Societate
3650 7

Vom analiza o perlă didactică editată pe bani româneşti în 2011 pentru copiii moldoveni: „Istoria medievală a românilor.

Manual pentru clasa a VI-a", autor Dragnev D. Deja în introducere (p. 131) el menţionează, că în manual va fi vorba doar de istoria „neamului românesc", sintagmă de esenţă rasistă. Avem o interpretare etnocratică a istoriei, adică nazistă. Dar cum rămîne cu „alogenii"? Ei au dreptul la istorie pe „pămîntul românesc"?

La p. 133 citim: „La începutul evului mediu, în secolele VI-VII, pe teritoriul cuprins între Tisa, malurile Nistrului şi Marea Neagră, precum şi în partea de nord a Peninsulei Balcanice se afirmă o comunitate a romanicilor răsăriteni". Ce-i acesta? Copiilor li se insuflă pretenţii teritoriale româneşti faţă de vecini?

La p. 137-139 elevii află că în Transilvania, cucerită de unguri, dar locuită conform „teoriei" lui Dragnev doar de români (ignorîndu-se totalmente prezenţa slavă, hazară), au fost colonizaţi secui, saşi şi cavaleri teutoni, cărora li s-au acordat largi privilegii. Oare aceasta nu trezeşte ură şi fobie în sufletele copiilor? Şi cum vor contacta ei cu urmaşii acelor „colonizatori"?

De asemenea în „manual", avem mai multe exemple de mistificare şi falsificare. Astfel, la p. 133 elevilor li se aduce la cunoştinţă concluzia absurdă că etnogeneza românilor „se desăvîrşeşte în secolele VIII-IX" şi (p. 134, 148, 222) că „limba română" „pînă la începutul secolului al VII-lea... era aproape constituită... În sec. al VIII-lea se desăvîrşeşte procesul de individualizare a limbii române" (cu vre-o 5-8 secole înaintea „desăvîrşirii procesului" de constituire a englezilor, spaniolilor, francezilor, germanilor, ruşilor etc. şi limbilor respective). În calitate de „dovadă" este adus un fragment dintr-o cronică bizantină de la sf. sec. al VIII-lea despre nişte evenimente de la sf. sec. al VI-lea cînd nişte vlahi au pronunţat fraza „torna, torna fratre". De aici se trage concluzia existenţei la acel moment a limbii române.


Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?