X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

O victimă a rămas fără 100.000 de lei de pe card

8 feb. 2023,, 18:43   Societate
3129 0

Tot mai mulți oameni cad în capcana escrocilor online. Dacă unii dau toate informațiile de pe card unor pretinși salvatori, pentru ca apoi să descopere că au fost lăsați faliți, alții se lasă ademeniți în cursa cîștigurilor substanțiale peste noapte. Cel mai grav e că, în majoritatea cazurilor, victimele nu-și mai pot recupera banii pierduți.

Una dintre victimele escrocheriilor online spune că totul a început de la publicitatea pe care a văzut-o despre bursele de valori, care i-a trezit interesul. S-a înregistrat pe un site, iar la scurt timp a fost sunată de un bărbat. Acesta vorbea în rusă și s-a prezentat drept broker din Letonia, gata să o ajute să cîștige bani ușori, scrie Noi.md cu referire la tv8.md.

Tot ce trebuia să facă era să investească o sumă de bani, pentru care i s-a promis o dobîndă destul de avantajoasă. A început cu 150 de euro, din care a cîștigat 26 de euro, apoi i s-a propus să mărească suma.

Ademenită de cîștigurile care creșteau ca pe drojdii, femeia a decis să investească peste 100.000 de lei. Doar că imediat după ce a depus banii, așa-numitul broker a dispărut. La fel și banii, pe care nu i-a mai văzut. Acum, cînd se uită în urmă, își dă seama că a fost trasă pe sfoară foarte strategic.

„Vorbește ca un psiholog. Vorbește foarte atent, îți explică. Îți spune că la orice întrebare îți poate da răspunsuri. Poți să întrebi și el îți dă răspunsuri la orice întrebare. Îți scrie cînd lucrează bursa, cînd nu lucrează, absolut tot”, a menționat victima.


Femeia spune că s-a lăsat atrasă în această schemă inclusiv din cauză că persoanele care au contactat-o i-au prezentat un set de acte, care, chipurile, demonstrau că afacerea e una legală. Toate, însă, s-au dovedit a fi false:

„S-a făcut o sumă foarte mare. Cînd trebuia să o scoatem, poate suma era desenată acolo, eu nu știu, noi am cîștigat destul de bine, în vreo șapte zile. El zice, iată, o să fie și un cadou bun pentru Anul Nou, haideți să scoatem, haideți să scoatem și el pur și simplu dispare”.

Reprezentanții băncilor confirmă că în ultima perioadă escrocheriile în mediul online au crescut foarte mult. Aceștia susțin că tot mai mulți oameni semnalează pierderea banilor de pe conturi, dar de cele mai multe ori, victimele nu-și mai pot recupera banii.

Ei spun că cel mai important lucru pe care trebuie să-l știm cu toții este că angajații băncilor nu solicită niciodată de la clienți coduri PIN, parole și alte date personale ale clienților:

„Este foarte important ca în așa cazuri, clientul să nu cadă pradă imediată. Să nu considere că îmbogățirea poate fi rapidă, printr-un simpli click și cu o mică investiție. Maib nu vine cu astfel de oferte. Este foarte simplu să suni la numărul 113-113 și să concretizezi, dacă într-adevăr există așa campanie”.

Astfel, potrivit experților, atunci cînd primim un astfel de apel sau mesaj, este foarte important să nu ne păstrăm calmul, chiar dacă de multe ori escrocii le spun victimelor că cineva ar fi încercat să le scoată banii de pe cont. Iar regula a doua este să nu oferim nicio informație:

„Să știm sigur ce tranzacții am făcut, ultimele trei, să insistăm că nu oferim aceste date, să luăm timp și să spunem fraudatorului că revenim noi înapoi cu un telefon și să verificăm într-adevăr datele oferite de acea persoană de pe fir, care se prezintă lucrător bancar”.

Dacă băncile spun că numărul escrocheriilor online a crescut, datele poliției arată o descreștere. Problema este că de departe nu toate victimele depun plîngeri la poliție.

Potrivit oamenilor legii, în anul 2021 au fost înregistrate circa o mie de infracțiuni în mediul online, iar în 2022 - aproape 670.

Totuși, spre deosebire de 2021, cînd numărul de infracțiuni s-a redus, anul trecut a crescut esențial prejudiciul material cauzat cetățenilor.

Mai exact, dacă în 2021 suma era de 14,5 milioane de lei, în 2022 aceasta a ajuns la 35,5 milioane de lei. În acest context, oamenii legii recomandă tuturor cetățenilor să nu divulge nimănui informațiile personale sau datele cardului, să nu transmită bani prin intermediul unor persoane necunoscute, să verifice lunar extrasul de cont și să acceseze doar site-urile oficiale. Iar dacă ați căzut în capcana infractorilor, informați imediat poliția și instituția bancară.

0
0
2
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?