Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

O prisacă de la Criuleni, locul perfect de muncă pentru un grup de persoane cu dizabilități de auz

14 sep. 2022,, 19:30   Societate
1855 0

De ceva vreme, o prisacă din raionul Criuleni este locul perfect de muncă pentru un grup de persoane, cu dizabilități de auz. Prin intermediul unui proiect social, persoanele au fost angajate aici ca să îngrijească de familiile de albine. Le-a fost mai greu în perioada pandemiei, pentru că nu au putut activa, dar acum sînt din nou printre roiuri.

„Ele de acum, iată, uitați-vă, se pregătesc ca să ierneze. Noi avem o agendă în care însemnăm toate procedurile pe care trebuie să le facem în căsuță. Fiecare căsuță este numerotată și noi știm, dacă în căsuța 24 trebuie astăzi hrănite, noi le dăm hrană. Alte căsuțe, dacă au nevoie de medicamente, noi le dăm medicamente”.

„Aici, în Cimișeni, raionul Criuleni, în fiecare zi, trei persoane cu nevoi speciale îngrijesc cu mare atenție de 56 de stupi de albine, în acest loc, spun ei, își găsesc refugiu dar și alinare”.

Ecaterina este una dintre angajați. Ea are 35 de ani, este căsătorită și are trei copii. Participă la acest proiect de la bun început și spune că este pentru prima oară, cînd a fost acceptată în cîmpul muncii, fără a i se reproșa că este o persoană cu dizabilități. Activitatea pe care o face aici, pe lîngă faptul că o scoate din zona de confort, este și un mare suport financiar pentru ea și familia sa:

„Cînd vin aici mă liniștesc, simt o liniștire sufletească. Facem rame, pregătim pentru a le pune în căsuță, pregătim pentru miere”.


Fiind angajată deja de trei ani, femeia spune că a reușit să învețe toate secretele albinelor:

Ideea afacerii a venit acum trei ani din dorința de a ajuta tinerii cu dizabilități, mai cu seamă, pe cei din localitățile rurale, ca să-și construiască un viitor, să se angajeze în cîmpul muncii și să se simtă apreciați pentru activitatea lor. Veronica Căpătici, directorul executiv al Asociației Copiilor Surzi din Moldova, spune că nu a fost deloc ușor, deoarece aceste persoane nu credeau că pot reuși. Totuși, au fost selectați cîțiva tineri, care s-au integrat cu succes, acum, valorificîndu-și aptitudinile în familia „Darul Albinelor”.

„Am integrat trei persoane cu dizabilități în cîmpul muncii, două sînt prezente aici, fetele lucrează. O tînără cu deficiență de auz este în Chișinău, dar avem un atelier deschis, unde confecționează articole de artizanat”.

Organizația a beneficiat de un grant în valoare de 4500 de euro, datorită căruia au reușit să angajeze personal și să achiziționeze utilajele necesare.

„Ne bucurăm foarte mult să vedem că sprijinul nostru chiar face diferențe și aduce valoare adăugată”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?