X 
Arşiţa stiri: 188
Jocurile Olimpice stiri: 148
Transnistria stiri: 1457

O parte din arhiva de știri a postului Moldova 1 a fost pierdută după un atac cibernetic cu virusul „Satana”

23 oct. 2020,, 16:55   Societate
9066 0

Postul public de televiziune Moldova 1 a fost supus unui atac cibernetic la începutul anului 2020, în urma căruia s-a pierdut o parte din arhiva Departamentului de știri.

Incidentul a fost anunțat de Ecaterina Stratan, directoarea generală adjunctă a Teleradio-Moldova, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Supraveghere al TRM, de la mijlocul lunii septembrie. Instituția publică responsabilă de securitatea cibernetică a confirmat pentru Media Azi că televiziunea a fost atacată de un sistem de programe pentru calculatoare dăunător, așa-numitul ransomware „Satana”, scrie diez.md.

Printr-o scrisoare oficială expediată pentru Media Azi, reprezentanții Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) au menționat că, la data de 5 februarie 2020, instituția a fost notificată aferent despre un incident cibernetic la adresa TRM. „La data de 1 februarie 2020, în jurul orei 7.0, rețeaua de știri iNews a postului public de televiziune Moldova 1 al companiei a fost atacată cu ransomware-ul Satana”, potrivit scrisorii semnate de directorul Serviciului, Serghei Popovici.

Mai devreme, Ecaterina Stratan a afirmat, în cadrul unei ședințe a CS TRM la care se discuta raportul de activitate al furnizorului public de servicii media, că în prima jumătate a acestui an televiziunea s-a confrunt cu două provocări: pandemia de coronavirus și atacul cibernetic. „În primul rînd, pandemia de Covid-19 și, în al doilea rînd, atacul cibernetic care a pus în pericol activitatea Departamentului știri. Datorită profesionalismului angajaților și acțiunilor întreprinse de managementul companiei, a putut fi recuperată o bună parte din arhiva Departamentului știri, care a fost pierdută din cauza atacului cibernetic”, a spus Ecaterina Stratan, potrivit procesului verbal publicat pe site-ul TRM.

Potrivit playtech.ro, „Satana” este un ransomware destul de problematic, deoarece criptează fișierele de pe calculatorul unei victime folosind algoritmii RSA-2048 și AES-246, combinația rezultînd într-o criptare imposibil de descifrat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав