X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

O moldoveancă din Germania îndeamnă oamenii să ”Adopte un bătrîn”

23 apr. 2018,, 06:30   Societate
10035 2

Istoria de astăzi începe într-un sătuc pitoresc pe nume Geamăna, din raionul Anenii Noi, sat în care eroina rubricii de astăzi și-a petrecut cei mai frumoși ani din viața sa.

Tatiana Rusu-Jizdan este o tînără care nu a plecat pur și simplu departe de casă în căutarea unei vieți mai bune, la fel cum au făcut-o și alți moldoveni, dar acolo, la aproape 2000 km de Moldova, a creat un proiect social de ajutorare a bătrînilor rămași în Patrie care au rămas fără un sprijin.

Dar să le luăm pe toate pe rînd și să revenim la anii copilăriei, care, după cum mărturisește chiar Tatiana, au fost cei mai fericiți ani.

„În copilărie, părinții mei aveau o fermă în satul vecin, Crețoaia, mai degrabă pe dealurile acestui sat. Cred că acei ani au fost cei mai fericiți. Eram un copil cu responsabilități și aveam posibilitatea de a explora natura. Toată ziua eram pe dealuri, mă băgăm și în cele mai întunecoase văgăuni. Aveam grijă de animale, coceam pîine de la 10 ani, nu aveam frică de nimic. Mai mult ca sigur, atunci mi-am format caracterul de astăzi”, a mărturisit eroina istoriei de astăzi.


Cele mai dulci amintiri îi sînt legate de bunicii săi, Vasile și Eugenia, alături de care se simțea ca în rai.

„Mereu toți copiii și nepoții eram împreună, iar bunicul nu scăpa niciun moment ca să ne amuze. Cele mai importante principii și valori le primeam prin modul lui de a fi. Era ca o enciclopedie cu desene viu colorate, iar bunica îmi dădea voie să mă joc cu aluatul, ceea ce mama nu îmi permitea. Au fost eroii mei”, a afirmat emoționată Tatiana.

La 16 ani, ea decide să plece din satul natal și merge la studii în România. Deși revine acasă, după o încercare de a fi pe cont propriu și de a-și construi o afacere, care, după 5 luni de la deschidere, a dat faliment, dar și după un eșec pe plan personal, simte că trebuie să fugă de acasă pentru a uita...

„Am simțit nevoia să fug cît mai departe, pentru a-mi vindeca rănile. Singura opțiune care îmi venise în cap la moment era invitația de mai demult a prietenei mele Alina de a o vizita în Germania. Am anunțat-o în timp ce eram în drum spre ea, ca să nu primesc un refuz. Mereu am fost impulsiva și de multe ori această calitate mi-a adus noroc”, a mărturisit Tatiana.

Așa ajunge să plece în 2015 din Moldova și să ajungă în Germania, țară care, în percepția ei, a vindecat-o.

„Nu mai fusesem înainte în nicio țară europeană, iar aici îmi păruse din prima zi o altă viață. Eram tentată să o descopăr și să profit din plin de vacanță (inițial venisem în vacanță). Prietena mea locuia cu un cuplu de rude și ei m-au primit mai bine decît puteam să aștept. Tot ei m-au îndemnat să îmi caut de lucru și să încerc sa-mi construiesc o viață în Germania. Peste o lună am început a lucra și astfel mi-am lărgit sfera cunoștințelor și prietenilor. Și de atunci nu m-am mai simțit străină niciodată”, a mai spus eroina noastră.

Timp de trei ani, a muncit la o cafenea grecească, iar acum, cînd este în plină pregătire de nuntă, face o pauză. Pentru viitor își dorește să facă studii în domeniul social și să continue proiectul „Adoptă un bătrîn”. Acesta le întinde o mînă de ajutor bătrînilor din Moldova, care deseori nu au bani nici măcar de pîine.

Proiectul „Adoptă un bătrîn” a apărut din dorința de a ajuta oamenii.

„Am fost mereu învățată să am grijă de cei de alături. Cînd am văzut postarea doamnei Valentina Geamăna precum că în cadrul AO ,,Prezicere Divină” se deschide o brutărie ale căror venituri vor merge spre susținerea unui centru de protejare a femeilor abuzate, am apelat la dumneaei cu gîndul să cumpăr zilnic 5 pîini și i-am propus, dacă poate, să le-o ofere bătrînilor singuratici. Doamna Valentina, bineînțeles, a salutat ideea și a devenit un sprijin enorm moral pentru mine. Apoi am anunțat o prietenă ce a dorit să se implice și ea. Iar cînd am făcut anunțul pe Facebook, foarte mulți moldoveni au reacționat și au dorit să se implice”, a povestit Tatiana.

În cadrul proiectului „Adoptă un bătrîn”, orice doritor are posibilitatea să achite lunar pîinea în valoare de 120 de lei sau 6 € pentru un bătrîn din țara noastră.

„Se poate adopta un bătrîn sau mai mulți, de asemenea transferul se poate efectua lunar sau pe o perioadă mai lungă de timp. Banii se transferă pe un cont comun, iar eu îi repartizez lunar primarilor. Primarii sînt de treabă, iar periodic merg în țară și verific ce fac ei vizitînd bătrînii incluși în proiect.

În mare parte, donatorii proiectului sînt moldoveni plecați peste hotare, dar nu au rămas indiferenți nici cei de acasă. Deși proiectul este creat pentru bătrînii de acasă, donatori fideli sînt și 4 cetățeni români și un spaniol.

„Pe lîngă această sumă, mai primim și alte donații bănești pe adresa https://www.gofundme.com/adopta-un-batranadopt-an-old-man, din care se procură produse alimentare, de igienă și lemne pentru foc. Periodic, mulți conaționali plecați ne oferă și colete”, a adăugat protagonista noastră de astăzi.

Și-ar dori foarte mult să extindă proiectul și să poată ajuta cît mai mulți bătrîni. În prezent este în căutarea unei strategii noi care să-i permită să-și popularizeze proiectul.

Tatiana crede că viitorul ei este în Germania, cu toate că și-ar dori să revină acasă pentru o viață mai liniștită.

Viitorul său soț este de origine română și și-ar dori să trăiască în Republica Moldova, însă dacă vor locui în Germania, în oricare altă țară sau în Moldova o va arăta doar timpul.

Alte reportaje din proiectul „Moldovenii care scriu istorie” puteți găsi aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?