COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

O intervenție chirurgicală foarte complicată, realizată de medicii din Moldova

5 oct. 11:30   Societate
1204 0

O intervenție chirurgicală foarte complicată la esofag a fost realizată de medicii de la Spitalul Clinic Republican. Pacienta este o femeie de 70 de ani, căreia specialiştii i-au înlocuit o parte din organul afectat de o tumoare.

Intervenţia a durat mai bine de şapte ore. Acum, pacienta este la domiciliu şi urmează recomandările medicilor. Ea povesteşte că primele simptome au apărut încă acum cinci ani, dar s-au agravat în ultimele luni, cînd, la propriu, nu putea mînca, transmite Noi.md cu referire la Publika.md.

"În ultima lună, eu nu mîncam nimic. Am slăbit tare. Numai mîncam şi vomitam. Mîncarea nu trecea deloc. M-am adresat la mulţi medici şi totuşi nu găseam. În sfîrşit am ajuns, am stat la staţionar la "Timofei Moşneaga", a menţionat Galina, pacientă.

Acum femeia se simte bine şi le este foarte recunoscătoare medicilor de la Spitalul Republican pentru că au ajutat-o să revină la o viaţă normală.

"Acum eu mă simt bine. Mulţumesc domnului Toma Alexandr Fiodorovici. Noi în Moldova avem aşa medici iscusiţi şi cu mîini de aur", a spus pacienta.


Alexandru Toma este unul din medicii care a efectuat plastia de esofag, una dintre cele mai complicate operaţii, pentru care pacienta a avut nevoie de o pregătire de aproape trei săptămîni.

"Se efectuează o rezecţie de esofag şi sigur că noi trebuie să înlocuim cu ceva zona aceasta afectată şi atunci noi facem o plastie.

Noi atunci, de la aceeaşi persoană, de la pacient, preparăm, fie un segment, adică 15, 20, 30 de cm de intestin subţire şi înlocuim segmentul acesta de esofag rezecat", a declarat Alexandru Toma, şeful secţiei Chirurgia Toracică, SCR.

Plastia de esofag este o intervenţie foarte rară, iar costul acesteia este acoperit de poliţa de asigurare medicală obligatorie.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X