X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

O familie din Transnistria a cules o jumătate de tonă de rodii din grădina lor

25 dec. 2022,, 13:00   Societate
8115 0

O familie din satul Nezavertailovka, raionul Slobozia (Transnistria) cresc în grădina lor rodii, curmale și smochine.

Este vorba despre Nadejda și Serhgei Cosiug, care lucrează de 15 ani pentru a-și realiza visul și a cultiva fructe care sînt de obicei importate în Moldova din țări mai calde, notează agromedia.md.

Pe lîngă zmeură, coacăze, afine și piersici, familia din Transnistria cultivă rodii, kaki și smochine. Fructele exotice s-au adaptat bine în Moldova. Anul acesta, familia a adunat mai mult de jumătate de tonă de rodii din propria plantație. Cea mai mare parte a vîndut-o, o parte au lăsat-o pentru consumul familiei, iar din cele coapte au făcut suc.

"Nu există un secret special. Copacul, ca și omul, iubește atenție și grijă, dar există și cîteva detalii la care ar trebui să atragem atenție. Butașii de rodie trebuie luați numai din planta care a rodit. Copacul ar trebui să aibă cel puțin 3-4 ani. Rodia se plantează în noiembrie. Nu necesită îngrășăminte speciale, cel mai potrivit este compostul din gunoi de la vacă. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că rodia crește inițial în pămînturi nisipoase uscate. Udăm copacii de 1-2 ori pe săptămînă și mai des în timpul sezonului de creștere, cu excepția sezonului de înflorire", spune Serhgei Cosiug.
Potrivit acestuia, în regiunea noastră, sfîrșitul lunii octombrie este perioada în care se coc fructele.

"Rodia este coaptă cînd coaja începe să crape, iar semințele se desprind ca nucile. Acestea trebuie culese imediat ce apar primele crăpători, de altfel nu vom putea păstra fructele. Din acest motiv, nu vom găsi niciodată rodii coapte în magazine. Păstrate în condițiile potrivite, noi mîncăm rodii de pe plantația noastră pînă în mai. Anul acesta am cules 0,5 tone de rodii. Deoarece erau multe, am vîndut o parte din fructe", spune fermierul.
În sezonul rece, copacii de rodii, potrivit fermierului, trebuie protejați.


"Folosim saci pentru îngrășăminte, coasem din ei huse de protecție. Anul acesta am experimentat și am ținut copacii acoperiți pînă în mai", spune fermierul.

31
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?