Cazul Șor stiri: 599

O expoziție dedicată celor 30 de ani de Independență inaugurată la Parlament

26 aug. 2021,, 15:00   Societate
2755 0

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a participat, astăzi, la expoziția dedicată celor 30 de ani de independență ai Republicii Moldova, organizată în incinta Parlamentului, transmite Noi.md.

La eveniment, au fost prezenți ambasadori, reprezentanți ai corpului diplomatic, primari, persoane emerite din domeniul culturii și muzicii. Expoziția reflectă cele mai importante file ale istoriei declarării independenței Republicii Moldova de acum 30 de ani. Au fost expuse acte originale, unele fiind într-un singur exemplar, care au tangență cu perioada creării și afirmării țării ca stat independent.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a precizat că expoziția reprezintă o întreagă generație a celor care au pus bazele Republicii Moldova, iar misiunea noastră este să valorificăm acest tezaur, să păstrăm memoria înaintașilor noștri. „sîntem norocoși de a avea posibilitatea să discutăm cu protagoniștii independenței, care au avut curajul să voteze Declarația – un act de curaj, susținut de sutele de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Zilele acestea de sărbătoare sînt momente cu încărcătură emoțională deosebită. Iar noi trebuie să transmitem această tradiție noilor generații, să explicăm valoarea independenței unei țări. La mulți ani Republica Moldova!”.

Printre documentele vernisate se regăsesc: Declarația din 26 aprilie 2010 – document restabilit după evenimentele din 7 aprilie 2009, include lista deputaților poporului din Republica Moldova din anii 1990-1994, care au votat declarația de independență la 27 august 1990; Imagini cu deputații semnatari ai Declarației de Independență; Noutățile Sovietului Suprem și ale Guvernului RSSM nr. 1-12, 1990 – Cele mai importante Legi adoptate de Parlamentul Independenței, care au pus bazele unui stat independent; Stenograma ședinței din 27 august 1991 – despre adoptarea Declarației de Independență în Sesiune extraordinară; Proiectul legii pentru ratificarea Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană și Comunitatea europeană în trei volume.

Expoziția de astăzi face parte din șirul evenimentelor desfășurate de Parlament în contextul celei de-a 30-a aniversări a Independenței Republicii Moldova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?