AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 466 469  Au ieșit 381 000​  Au rămas 85 469     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 889
Criza energetică stiri: 713

O expoziție de ceramică decorativ-artistică, vernisată la un muzeu din capitală

24 dec. 2020,, 16:15   Societate
3814 0

O expoziție de ceramică decorativ-artistică „Poveste de Crăciun. Creații ale ceramiștilor Andrei și Victoria Sclifos”, a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de instituția gazdă în colaborare cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Solicitat de agenție, directorul muzeului, Petru Vicol a menționat că expoziția cuprinde peste 200 de piese. ”Este o expoziție excepțională din piese de ceramică decorativ-artistică a familiei Andrei și Victoria Sclifos. sînt piese de mare valoare, care în timp vor deveni opere de artă și vor completa colecțiile muzeelor din țară și de peste hotare, precum și colecțiile private”, a precizat Petru Vicol.

Potrivit sursei citate, artistul ceramist Andrei Sclifos este recunoscut prin stilul său inconfundabil de a da viață lutului, creînd personaje din poveștile populare și piese decorative, cu măiestria unui pictor și ceramist desăvîrșit, ce pune în aplicare vechile tehnici de olărit și noile metode moderne. Andrei Sclifos este membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, iar Victoria Sclifos - lector universitar la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, artist plastic, care în tandem cu soțul, începînd cu anul 1993, contribuie la desăvîrșirea tehnică și artistică a pieselor de ceramică. Andrei și Victoria Sclifos au fost înalt apreciați la expoziții internaționale din Franța, Italia, Turcia, Germania, Rusia, Belgia, China și România.

Impresionați de aspectul satelor romînești, care au păstrat spiritul secolului al XIX-lea, și de personajele din poveștile lui Ion Creangă, ceramiștii Andrei și Victoria Sclifos au creat cele mai caracteristice figuri umane, ce se remarcă prin finețea executării și naturalismul viziunii artistice. În expoziție sînt prezentate lucrări de ceramică ce ilustrează o mahala a satului romînesc în timpul iernii și o secvență din obiceiul „Colindatul lîngă prispa casei”. Sculpturile și compozițiile decorativ-artistice de diferite dimensiuni impresionează prin diversitatea formelor și a decorului, dar mai ales prin emoțiile ce ne transmit personajele.


Familia de ceramiști Sclifos folosește lutul roșu, obținut prin ardere nereducătoare, și cele mai diverse tehnici de modelare și decorare a ceramicii. Este folosită tehnica de decorare prin angobare, pictura cu pensula, acoperirea cu diverse materiale precum glazura, emailul. sînt folosite șamota, modelarea manuală și la roata olarului, incizia, sgraffito. Pictura și cromatica folosită se deosebesc prin simplitatea și căldura culorilor ce scoate în evidență culoarea naturală a lutului roșu.

Expoziția va fi deschisă pînă la 14 februarie 2021.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав