COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6860

O elevă din Moldova a luat aurul la Olimpiada Europeană de Fete la Matematică

6 sep. 08:31   Societate
3023 1

O elevă din Moldova a luat aurul la Olimpiada Europeană de Fete la Matematică. Adelina Andrei, o tînără de 18 ani, elevă în clasa a 12-a la Liceul Teoretic „Orizont” din Capitală, este prima tînără din țara noastră care a atins această performanță.

Ea a descoperit pasiunea pentru matematică prin clasa a șasea și de atunci a participat la sute de concursuri și olimpiade, de la care s-a întors cu diplome și medalii, transmite Publika.md.

„Sentimentele pe care le-am simțit au fost ca și la prima olimpiadă internațională cînd am luat medalie. Aceleași sentimente. De mîndrie pentru mine că, ia uite, am putut și am reușit, dar și de mîndrie pentru țara mea. - și văd ceilalți sute de participanți din alte țări că, ia uite, este o țară și ia uite ce steag interesant, dar de unde sînt ei? Și află și ei despre Moldova”.

Tînăra spune că numărul reprezentantelor sexului frumos la astfel de competiții este foarte mic, dar acest fapt o motivează să muncească și să demonstreze că și fetele sînt bune la științele exacte.

„Este un pic straniu să fii singura fată. Te simți uneori, poate, ne la locul tău. - Și chiar pot să spun că am văzut fetele care de obicei se ocupă. - Majoritatea dintre ele poate au luat rezultate chiar mai bune decît unii băieți”.


Deși dedică mult timp pregătirilor pentru concursuri, Adelina își face timp și pentru ea.

„- Pregătirea dacă o faci din inimă și faci ceea ce-ți place este zilnică. O oră într-o zi, două ore poate în altă zi. Se mai întîmplă uneori să mă mai odihnesc și să nu rezolv matematică două-trei zile la rînd. Dar, ca să vorbim așa, ea este uniformă pe parcursul anului”.

Profesorii Adelinei vorbesc cu mîndrie despre ea și spun că este o elevă bună la toate, care se implică şi în alte activități extracuriculare.

„- Adelina, aș zice, este o elevă deosebită. De ce? Deoarece este și modestă, dar, totodată, cînd își expune punctul de vedere, într-atît este de argumentat, ne convinge pe toți. - Noi ne mîndrim cu aceste medalii obținute. Ele se obțin nu ușor”.

Datorită locurilor de frunte obținute la olimpiadele internaționale, Adelina are deja 10 din oficiu la trei examene de bacalaureat. Este președinta Consiliului Municipal al elevilor din Chișinău și se implică în diverse proiecte educative pentru tineri.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽