Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

O călătorie de-a lungul rîului Botna (Foto)

4 sep. 2018,, 21:33   Societate
4160 0

Continuăm călătoriile noastre de-a lungul rîurilor din Moldova, de această dată am pornit de-a lungul malurilor unuia dintre ele ‒ Botna.

Aceasta este unul dintre cele mai mari rîuri interne ale Moldovei, al patrulea ca mărime după Răut, Cogîlnik și Bîc. Lungimea rîului Botna este de 152 km. Rîul izvorăşte în raionul Strășeni, în Codri dintre satele Stejereni şi Horodca, deși în unele publicații, am întîlnit afirmația eronată cum că izvorul rîului Botna s-ar afla între satele Horodca și Ulmu.

Astfel, Botna curge pe teritoriul a trei raioane ale țării ‒ Strășeni, Ialoveni și Căuşeni. Botna este un afluent de dreapta al rîului Nistru, iar gura lui de vărsare se află între satele Chițcani și Mereșeni, raionul Căuşeni.

Deoarece Botna curge pe teritoriul a două regiuni fizico-geografice diferite – Podişul Central din Moldova şi Cîmpia Nistrului Inferior și caracterul lui, şi compoziția apei, și peisajele din jur sînt foarte diferite. Cît curge prin Codri, apele lui se clasifica ca făcînd parte din cea a hidrocarbonaţilor, cu mineralizarea medie de 760 mg/dm³, în timp ce rîul curge pe cursul lui inferior prin Cîmpia Nistrului Inferior, apele lui pot fi clasificate deja ca aparţinînd clasei sulfaţilor de sodiu, iar concentrația sărurilor în apele lui crește pînă la 1,975 mg/dm³.

În partea lui superioară rîul este mai capricios, avînd numeroase meandre, iar pe malurile lui se întîlneşte mai multă vegetație, inclusiv forestieră, în timp ce pe cursul lui inferior, malurile rîului Botna sînt înconjurate, în general, de vegetație de stepă sub forma de plante şi arbuşti mici.


De menţionat că publicaţia noastră nu pretinde a fi ştiinţifică în nici un fel, dar este, în opinia noastră, o descriere a unui traseu turistic extrem de interesant, de aceea vă vom împărtăși ce ne-a atras atenţia şi vom însoți articolul nostru cu un album foto destul de extins.

Vom remarca în treacăt că călătoriile de-a lungul fluviilor mari și mici din Republica Moldova sînt unele dintre cele mai interesante și mai informative. Acest lucru se datorează faptului că, într-o țară săracă în resurse acvatice precum este Republica Moldova, anume de-a lungul rîurilor întîlnim una dintre cele mai bogate flore şi faune, anume rîurile au creat peisajele naturale cele mai spectaculoase, acestea fiind fie văi ale rîurilor, fie defileuri. În afară de acesta, anume de-a lungul rîurilor se stabileau cu traiul oamenii și anume aici au apărut primele așezări, s-au format orașe, centre comerciale, pe malurile rîurilor se construiau fortificaţii. Exista tendinţa de a păstra apa pentru irigarea cîmpurilor și adăparea animalelor, astfel aproape pe toate rîurile apăreau baraje, iazuri și lacuri de acumulare. Botna nu este o excepție în acest sens. Călătoria noastră a început de pe malul primului lac de acumulare din satul Horodca. Acestea sînt nişte locuri foarte frumoase şi sperăm că fotografiile prezentate sînt o dovadă concludentă în acest sens.

Continuarea articolului pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?