X 

Numărul solicitanților de medicamente compensate este în creștere

14 aug. 2022,, 11:30   Societate
2101 0

În prima jumătate a anului curent mai mult de 595 de mii de persoane au beneficiat de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Numărul solicitanților este în creștere cu aproape 29 de mii comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cei mai mulți, 391 de mii, au primit medicamente compensate pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, iar în jur de 99 de mii – preparate antidiabetice, transmite IPN.

Compania Națională de Asigurări în Medicină precizează că pentru compensarea medicamentelor în prima jumătate a anului au fost alocați 381 de milioane de lei, cu peste 67 de milioane mai mult comparativ cu suma transferată în primul semestru al anului trecut. Cheltuielile pentru un beneficiar au constituit în jur de 640 de lei.

În aceeași perioadă au fost prescrise și achitate circa 2,7 milioane de rețete, cu peste 237 de mii mai mult față de perioada similară din 2021.

Începînd cu 1 iulie 2022 în lista medicamentelor compensate au fost incluși în premieră analogii de insulină, șapte denumiri comune internaționale. Potrivit estimărilor, aproximativ 20 de mii de persoane vor primi gratuit aceste medicamente, costul lor fiind achitat integral din mijloacele fondurilor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

La fel, din 1 iulie, persoanele care necesită îngrijiri paliative în condiții de ambulatoriu au acces la 11 denumiri comune internaționale de medicamente, compensate în totalitate.

Și persoanele cu tulburări de spectru autist, atît adulți, cît și copii, beneficiază de un medicament compensat din fondurile AOAM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?