X 

Numărul judecătorilor Curții Constituționale ar urma să fie modificat

24 iun. 17:40   Societate
2441 0

Ministerul Justiției anunță inițierea procesului de elaborare a proiectului de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova, în partea ce ține de componența și durata mandatului judecătorilor Curții Constituționale (CC). Mai exact, autoritățile propun ca numărul magistraților Înaltei Curți să fie impar.

Potrivit Ministerului Justiției, propunerea de modificare a Constituției Republicii Moldova intervine în contextul implementării Planului de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025, adoptat prin Legea nr. 211/2021.

„Potrivit Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022–2025, consolidarea rolului CCe, în special, în partea ce ține de numărul de judecători și durata mandatului deținut, reprezintă unul din obiectivele specifice de sporire a independenței, responsabilității și integrității actorilor din sectorul justiției.

Potrivit bunelor practici, numărul judecătorilor constituționali urmează a fi impar în vederea excluderii blocajelor în procesul decizional, și anume pentru a evita situația parității votului. Totodată, deținerea unui singur mandat, fără posibilitatea de a fi reînnoit, are drept obiectiv garantarea independenței judecătorului constituțional în exercitarea mandatului”, susțin reprezentanții Ministerului, transmite Noi.md cu referire la deschide.md.

Amintim că recent concursul pentru desemnarea unui judecător la CC din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a eșuat. Niciunul dintre candidații înscriși în concurs nu a reușit să obțină susținerea membrilor CSM. CC este compusă din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani.

1
0
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?