X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Numărul instanțelor de fond în Moldova ar urma să fie majorat

12 dec. 2023,, 17:29   Societate
2347 0

Numărul instanțelor de judecată ar urma să fie majorat de la 15 la 16, prin crearea Judecătoriei Ialoveni, care la moment face parte din Judecătoria Hîncești. Un proiect de hotărîre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiției.

Potrivit autorităților, necesitatea creării Judecătoriei Ialoveni rezidă și din faptul că potrivit datelor statistice, numărul populației în orașul Ialoveni se află în permanentă creștere. Concomitent, a crescut și volumul de muncă al judecătorilor, transmite Noi.md cu referire la deschide.md.

Ce ține de activitatea Judecătoriei Bălți, aceasta va fi responsabilă și de raionul Glodeni, care pînă acum făcea parte din Judecătoria Drochia.

Sediul Leova al Judecătoriei Cimișlia trece în subordinea Judecătoriei Hîncești, iar Sediul Dondușeni al Judecătoriei Edineț va trece în subordinea Judecătoriei Drochia.

La fel, Sediul Vulcănești al Judecătoriei Comrat va trece în subordinea Judecătoriei Cahul, amplasată geografic mai favorabil.


Totodată, autoritățile propun ca Judecătoria Ungheni, care la moment este atribuită Curții de Apel Chișinău, să treacă în subordinea Curții de Apel Bălți.

„Acest fapt se impune la fel în contextul volumului de lucru mare per judecător la Curtea de Apel Chișinău”, se arată în document.

Potrivit noilor prevederi, ar urma să fie reorganizată și activitatea curților de apel. Astfel, acestea ar urma să fie redenumite, după cum urmează:

Curtea de Apel Chișinău devine Curtea de Apel Centru;

Curtea de Apel Bălți devine Curtea de Apel Nord;

Curțile de Apel Cahul și Comrat vor forma o instanță unică – Curtea de Apel Sud (cu două sedii).

„Opțiunea creării Curții de Apel Sud în incinta a două sedii, unul specializat în examinarea cauzelor penale iar celălalt în examinarea cauzelor civile a fost agreată, inclusiv de către CSM, reieșind din criteriile reorganizării hărții judiciare, menționate anterior”, se arată în document.

Proiectul urmează să fie propus spre consultări publice, după care expediat în Guvern pentru aprobare.

3
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?