X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

Numărul fraudelor legate de cardurile bancare, în scădere

1 dec. 2022,, 20:30   Societate
2907 0

În perioada semestrului I a anului 2022 au fost înregistrate 218 infracțiuni de sustragere a mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale moldovenilor, cu un prejudiciu de aproximativ 4,5 milioane de lei, ceea ce atestă o scădere cu aproximativ 50% în comparație cu semestrul I a anului 2021, cînd au fost înregistrate peste 500 de infracțiuni cu un prejudiciu de aproximativ 9 milioane de lei. Dacă sîntem victima unei astfel de infracțiuni, ar trebui să informăm imediat Poliția și unitatea bancară.

Pentru a preveni astfel de situații, ofițerii Direcției investigații infracțiuni informatice a INI, în colaborare cu Banca Națională a Republicii Moldova au desfășurat în luna noiembrie, pe întreg teritoriul țării, Campania de informare cu titlul „Fii Precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată!”.

În cadrul campaniei, peste 30 mii de oameni au fost informați despre importanța navigării sigure pe internet și riscurile privind utilizarea mijloacelor electronice de plată.

Ca urmare a unei analize a infracțiunilor informatice, la nivel național s-a constatat că zonele cele mai afectate privind fraudele legate de cardurile bancare sînt: mun. Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni.

În acest context, ofițerii INI, împreună cu cei ai Inspectoratelor de poliție teritoriale s-au aflat în mijlocul oamenilor, au împărțit pliante și le-au vorbit despre riscurile privind utilizarea mijloacelor electronice de plată și au venit cu unele recomandări.


Astfel, cetățenii au aflat cum pot fi securizate eficient conturile personale, ce trebuie să facă dacă le-au fost sustrase mijloacele financiare de pe cont și cui să se adreseze după ajutor.

0
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?