Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Numărul femeilor din Moldova care s-au confruntat cu violența ginecologică în timpul nașterilor

8 iun. 2023,, 20:00   Societate
2747 0

Circa 50% dintre femeile care au născut în ultimii șase ani s-au confruntat cu violența obstetrică și ginecologică, arată datele unui sondaj realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

Totodată, 60% dintre femeile chestionate nu cunosc despre aceasta. Republica Moldova nu are un cadru legal, ce ar combate și soluționa asemenea practici.

Violența obstetrică și ginecologică variază de la limbajul utilizat, pînă la unele tehnici medicale, a menționat reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Natalia Covrig, anunță Noi.md cu referire la radiomoldova.md

„Variază, de la un limbaj nepotrivit la forme mai grave care presupuneau abuz fizic, psihologic. În anumite situații vorbim și despre violențe pentru care femeile nu și-au dat consimțămîntul”, a menționat Natalia Covrig.

Totodată, avocatul Vadim Vieru susține că Republica Moldova are nevoie de un cadru legal în acest sens, care ar defini noțiunea de violență obstetrică și ginecologică.


„Cred că ar trebui ca legislația noastră să conțină o definiție a violenței obstetrice și ginecologice, fie să fie stabilite anumite proceduri”, a afirmat Vadim Vieru.

În același timp, reprezentanții sistemului medical susțin că e nevoie de înțelegerea și conștientizarea fenomenului, atît de către medici, cît și de pacienți, a menționat medicul ginecolog, Diana Văluță.

„Mă simt puțin victimă de aceea că toate informațiile vin din partea domeniului medical. Noi acum trebuie să ne consolidăm cunoștințele și luciditatea gîndirii pentru a primi acestea nu ca reproșuri, dar ca niște constatări existente. sîntem aici să conștientizăm, noi dorim să promovm idee ca să creștem gradul de informație și conștientizare”, a conchis Diana Văluță.

Primul studiu național privind fenomenul violenței obstetrice și ginecologice în Republica Moldova a fost elaborat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare în colaborare cu Centrul de Analiză și Sociologie „Civis”, pe un eșantion de 809 femei, cu vîrsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, care au cel puțin un copil și au născut în ultimii șase ani.

1
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?