X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Numărul divorţurilor în R. Moldova, în descreștere

13 feb. 2021,, 16:00   Societate
3013 7

Pandemia a pus pe pauză intenţia de divorţ a unora. Numărul de divorţuri în Republica Moldova s-a redus anul trecut cu aproape 20 de procente, faţă de anii anteriori.

Psihologii susţin că o astfel de tendinţă s-a înregistrat în special în ţările sărace, unde unul dintre soţi devine dependent financiar de partener din cauza crizei economice, scrie publika.md.

"Dar mai e şi o altă cauză, în UE există unele facilităţi financiare de sprijinire după divorţ, ceea ce nu se întîmplă la noi, plus şansele de supraveţuire sînt mult mai mari în doi.", a spus psihologul Cezara Dilevschi.

Potrivit datelor Agenţiei Servicii Publice, anul trecut s-au înregistrat aproape 8 875 de divorţuri, cu 19% mai puţine decît în 2019, cînd au fost aproape 11 mii. Şi numărul căsătoriilor a scăzut în pandemie, cu 22%, pînă la 15 500, scrie publika.md.

Totuşi, dorinţa de despărţire a unor moldoveni a fost amplificată de restricţii, care au scos la iveală problemele vechi de cuplu. Psihologii susţin că, după perioada de izolare, numărul celor care încearcă să-şi salveze relaţia prin terapie a crescut cu peste 40 la sută.

"În cabinet văd multe cupluri în care s-au intensificat certurile, fie au pierdut un job, fie mama stă prea mut cu copiii acasă. Şcoala, grădiniţa, oficiul s-a mutat în casă.", a spus psihologul, Cezara Dilevschi.

Problemele de cuplu nesoluționate conduc însă şi la creşterea actelor de violenţă. Datele unui raport "La Strada" arată că, în primele şase luni de pandemie, cazurile oficiale de violenţă în familie au crescut cu trei procente, însă de fapt numărul acestora ar fi cu mult mai mare.

"În 2020 şi 2021 se înregistrează şi o creştere a numărului de violenţă economică, cînd victima devine dependentă de agresor din punct de vedere financiar. Şi de multe ori acest lucru le împiedică să raporteze cazurile de violenţă la care sînt supuse.", a menţionat avocatul, Arina Ţurcan.

Demografii nu sînt prea optimişti în privinţa menţinerii tendinţei de diminuare a numărului de divorţuri.

"Toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă părinţii au divorţat atunci generaţiile de copii divorţează mai uşor. Prin acest lucru se devalorizează şi institutul familiei.", a spus demograful, Valeriu Sainsus.

Demografii susţin că, în următorii ani, cazurile de divorţ provocate de pandemie vor creşte cu pînă la 25 la sută.

Citește mai mult: https://www.publika.md/numarul-divorturilor-in-moldova-s-a-redus-cu-aproape-20-la-suta-in-anul-2020_3095799.html#ixzz6mLssQw4G
Follow us: @publikatv on Twitter | publika.md on Facebook

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?