X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Numărul copiilor care fug de acasă, în scădere

20 mar. 2023,, 18:25   Societate
1838 0

În primele două luni ale acestui an, peste 90 de copii au plecat de acasă și din centrele de plasament din Republica Moldova, numărul acestora fiind în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut.

Despre aceasta a declarat Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Potrivit ei, aceste date relevă însă faptul că în Republica Moldova continuă să existe copii care duc un mod de viață stradal și sînt necesare intervenții în acest sens, anunță Noi.md cu referire la radiomoldova.md

Din cei peste 90 de copii care au plecat de acasă în primele două luni ale acestui an, 12 copii nu au fost găsiți, a menționat Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Potrivit ei, nu există în prezent o statistică exactă a numărului de copii care au abandonat domiciliul, însă Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la dezvoltarea unei evidențe electronice în acest sens.


„Această cifră este în scădere. Ne raportează despre 130 și ceva de copii anul trecut în primele luni, și aici avem 97. 41 de copii sînt copii care au plecat, au abandonat repetat locul de domiciliu. Cifrele ne demonstrează că pleacă și din familii care au o situație materială destul de bună. Nu s-a stabilit locul aflării încă la 12 copii. sînt sceptică să cred în general în statisticile pe care noi le avem. Copiii apar în statistici atunci cînd apar în atenția organelor de poliție, fie că de sine stătător vin la centrul de asistență stradală”, a menționat Maia Bănărescu.

Neglijența și comportamentul violent al părinților sînt printre cauzele care îi determină pe copii să părăsească domiciliul, afirmă expertul independent, Tatiana Margarint.

Ea mai spune că, la nivel comunitar, asistenții sociali, sînt de părerea că ar trebui să existe echipe mobile care să identifice acești copii și să-i plaseze în centrele specializate.

„Actorii în domeniul protecției drepturilor copilului constată că copiilor în situații de stradă li se încalcă dreptul la educație de calitate de către unele cadre didactice. Aceasta deoarece copiii au rămas în urmă cu însușirea materiei, nu dispun de rechizitele necesare la ore. Din analiza interviurilor rezultă că școala este un mediu agresiv pentru copiii în situații de risc. Copiii ajung în stradă nu doar din cauza că părinții lor sînt alcoolici sau neglijenți, dar și din cauza că școala nu este un mediu prietenos care să-i încurajeze și să-i motiveze să învețe”, a spus Tatiana Margarint.

Potrivit specialiștilor, copiii au nevoie de un mediu prietenos acasă și să fie implicați în diverse activități școlare.

Amintim că, anul trecut, Guvernul a aprobat Programul național de protecție a copilului pentru perioada 2022-2026, cu scopul de a consolida sistemul de protecție socială a copilului din Republica Moldova și pentru a răspunde prompt și eficient la nevoile fiecăruia. Planul prevede un șir de acțiuni, printre care consolidarea capacităților părinților și familiilor pentru creșterea și îngrijirea copilului, prin acces la servicii și programe de educație parentală, precum și acordarea sprijinului pentru familiile cu copii aflați în situație de risc.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?