Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Nu toate școlile vor trece la lecții online în noul an școlar. Precizările lui Spînu

5 aug. 2022,, 11:13   Societate
3344 0

Nu toate școlile vor trece la lecții online în noul an școlar. Măsura Guvernului se referă strict la instituțiile de învățămînt care nu au surse alternative de încălzire. Precizările au fost făcute de viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, scrie newsmaker..

„Zece zile pe lună este pus ca un criteriu. Și nu vorbim de toate școlile. Sunt foarte multe școli care au surse alternative de încălzire. Vorbim doar de instituțiile de învățămînt care se încălzesc doar cu gaz. În cazul acestor instituții, dacă vom avea limitări de gaze, vom ajunge în această situație. (…) Tot ce vrem să facem este ca copiii să meargă la școală să învețe. Dar dacă va fi nevoie de 10 zile ca să învățăm online, va trebui să o facem pentru a trece pete această situație”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu.

Ministrul Infrastructurii s-a referit și la celelalte măsuri propuse de Guvern în vederea reducerii consumului de energie electrică și gaze naturale, cum ar fi reducerea temperaturii în încăperile publice și case pînă la 19 grade Celsius sau sistarea iluminatului public stradal pe timp de noapte, după ora 23:00. Potrivit lui Spînu, măsurile vor fi aplicate doar în situații de urgență.

„Noi pornim de la faptul fiecare m3 de gaz salvat contează la iarna viitoare. Este o măsură nu foarte drastică, dar care aduce anumite rezerve de gaz. Toate aceste acțiuni nu ni le dorim. Nu vrem să ajungem să aplicăm aceste măsuri. Le vom implementa doar atunci cînd vom avea o situație de urgență”, a mai declarat Spînu.

Potrivit vicepremierului, implementarea acestor măsuri propuse de Guvern ar putea scuti, Republica Moldova, de aproximativ 400 de milioane de lei, lunar.


„Parcă ar părea că ce e acolo zece milioane de metri cubi. Dar haideți să facem un calcul. Zece milioane m3 salvate la prețul actual înseamnă ca salvăm 20 milioane de dolari, iar în lei înseamnă 400 milioane salvate. Vi se pare o economie rezonabilă? Mie mi se pare că se merită un pic de disconfort pentru a salva 400 de milioane de lei, care sînt, pînă la urmă, tot banii cetățenilor, or tot noi plătim pînă la urmă”, a mai declarat Andrei Spînu.

Precizăm că conform datelor prezentate de către organele locale de specialitate în domeniul învățămîntului, din totalul de 2 672 de instituții, 405 sînt conectate la rețeaua termică centralizată, 1481 – dispun de centrale termice pe gaze, 687 – dispun de centrale termice cu combustibil solid și 116 instituții de învățămînt general sînt cu încălzite de la sobe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?