Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Noua lege a drepturilor de autor îi lasă pe creatori fără bani

16 ian. 2023,, 15:50   Societate
2229 0

Din 1 ianuarie 2023, titularii drepturilor de autor și interpreții din Republica Moldova nu pot beneficia de remunerația compensatorie care li se cuvine din importul echipamentelor.

Se întîmplă după ce a intrat în vigoare noua lege privind dreptul de autor și drepturile conexe, în care autoritățile au stabilit o listă cu echipamentele pentru care se percepe remunerația compensatorie. Însă nici pe pozițiile incluse în listă nu este oferită remunerația din cauza codurilor vamale învechite, care nu mai există. Declarațiile au fost făcute de către reprezentanții asociației naționale „Copyright”, scrie Noi.md cu referire la realitatea.md.

„În legea veche din 2010 era reflectat cuantumul remunerației se va plăti de către importatorii echipamentelor care pot fi utilizate pentru reproducere. Iar cuantumul remunerației va fi de cel puțin 3% din suma încasată din vînzarea echipamentelor și era încasată de către Organizațiile de gestiune colectivă, membrii căreia primeau această remunerare compensatorie”, a punctat Eugen Turuta, doctor habilitat în științe tehnice.

Potrivit lui, în noua lege plata compensatorie a fost redusă la 0,3%: „Eugen Rusu, directorul AGEPI declara înainte de aprobarea legii că încasările autorilor vor crește cu 3 mil. de lei. Este o aberație, în condițiile în care a fost redus cuantumul remunerației organizațiilor de gestiune colectivă”.

„Cel mai interesant este că la data de 15 decembrie 2022, nomenclatorul referitor la echipamente a fost votat în Parlament și în lege se spune că anexa la legea din 2014 se abrogă și se înlocuiește o anexă nouă. Dar în legea nouă se regăsește nomenclatorul din legea veche unde apar utilaje vechi precum mp3 playere, care nu se mai importă, respectiv remunerația nu mai poate fi încasată. 90% din remunerație pînă a intra în vigoare noua lege o reprezentau telefoanele mobile care au codul vamal 8517 12000. În nou nomenclator așa cod vamal nu există și a fost introdus un alt cod vamal – smartphone-urile au fost înlocuite cu telefoane inteligente”, mai spune Turuta.


În legea cu privire la echipamente importate la punctul 2 Guvernul în termen de 6 luni va prezenta Parlamentului modificările cu privire la legea drepturilor de autor – o lege care a fost votată jumătate de an în urmă. „Cert este că Guvernul și Parlamentul au fost induși în eroare de către AGEPI cu noua lege”, a punctat Turuta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?