Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Noua decizie a Curții Constituționale privind expulzarea persoanelor străine

13 noi. 2020,, 13:46   Societate
5107 0

Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a declarat drept neconstituționale patru articole din Legea privind regimul străinilor, care se referă la modul de declarare a străinilor drept persoane indezirabile pe motiv de securitate națională și de expulzare a acestora. Asta după ce o sesizare în acest sens a fost depusă la Înalta Curte de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dumitru Alaiba.

Alesul poporului spune că din articolele 55 și 56 ale acestei legii rezultă că, chiar dacă autoritățile au indicii de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică, acestea în niciun caz nu vor fi scrise în decizia de declarare a persoanei drept indezirabilă și nu vor fi aduse la cunoștință acesteia, iar din textul legal rezultă că în decizia de declarare a persoanei drept indezirabilă va fi indicat doar temeiul legal, scrie tv8.md.

„Consider că neinformarea străinului despre faptele concrete care stau la baza declarării ei drept indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova încalcă dreptul de acces la justiție garantat de Constituţie. De asemenea, această omisiune autorizată de lege creează spațiu pentru abuz”, a comunicat deputatul în sesizarea depusă la CCM.

Legislatorul menționează că poziția sa nu trebuie să fie înțeleasă ca o obligație a autorităților să comunice străinilor secrete de stat sau alte informații care ar putea dezavantaja Republica Moldova. Necomunicarea niciunei informații nu este acceptabilă prin definiție, spune deputatul.

„Autoritățile mereu pot veni cu un sumar al considerentelor care stau la baza deciziei lor pe care le pot comunica. Dacă ei nu pot face acest sumar, nu văd cum îndepărtarea din țară poate fi întemeiată. Autoritățile responsabile de securitatea statului nu pot avea o discreție nelimitată în acest sens”, a spus Dumitru Alaiba.


Pe de altă parte, deputatul menționează că deşi persoana este expulzată, ea nu este acuzată în Republica Moldova, prin urmare nu a comis ilegalități în ţară, iar în caz că a comis ilegalități, ea trebuie atrasă la răspundere în Republica Moldova și nu poate fi declarată indezirabilă.

„De facto, potrivit prevederilor actuale, persoana este scoasă din țară în baza informației organelor responsabile de securitatea statului, fără garanții efective împotriva abuzului. Acest fapt a fost clar dovedit în anul 2018, cînd din țară au fost scoși cîțiva profesori turci”, a declarat parlamentarul.

De asemenea, deputatul a pus la îndoială constituționalitatea articolelor 60 și 63 din Legea privind regimul străinilor.

La 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, Președintele Parlamentului, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90. Republica Moldova a fost condamnată la CtEDO în cazul profesorilor turci expulzați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?