Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Nouă bloggeri din țară și-au declarat benevol veniturile

12 noi. 2021,, 22:31   Societate
1588 0

Premieră în Republica Moldova: nouă bloggeri din țara noastră și-au declarat benevol veniturile. Cumulat, suma totală pe care aceștia au cîștigat-o din activitatea pe internet este de 5,5 milioane de lei, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Pentru că, în ultimul timp, crește numărul persoanelor active pe online, cei de la Serviciul Fiscal de Stat spun că intenționează să monitorizeze tot mai atent acest domeniu, dat fiind că, potrivit lor, toți cetățenii, care obțin venituri, trebuie să achite taxele de stat. Pe de altă parte, influencerii se arată dezamăgiți și solicită mai multă claritate cu privire la procesul de verificare a activității lor.

Acum o săptămînă, Serviciul Fiscal de Stat anunța că a luat la puricat persoanele fizice, care au venituri din diverse surse, dar nu le declară. La raport au fost chemați și cei activi pe online. Astfel, bloggerii, vloggerii și influencerii au aflat că sînt monitorizați și, totodată – îndemnați să-și declare cîștigul.

„Inițial, a fost examinată activitatea acestora pe rețelele de socializare.”

Respectiv, se evaluează nivelul de conformare prin raportarea venitului declarat cu cheltuielile individuale efectuate de către acesta.”


Asta mai presupune compararea sumelor bănești care au intrat în conturile bancare ale unei persoane cu informația oferită de birourile notariale cu privire la contractele de vînzare/cumpărare, contractele de împrumut, dar și informațiile prezentate de agențiile de turism. În acest fel, se evaluează cheltuielile individuale efectuate.

„De către Serviciul Fiscal de Stat au fost identificate 23 de persoane fizice – bloggeri, vloggeri, persoane influente, activitatea cărora a fost examinată și analizată.”

Ca urmare, au fost trimise scrisori către 15 persoane, cu îndemnul de a-și declara venitul obținut. Totodată, 9 bloggeri și-au declarat veniturile benevol, suma totală fiind de 5,5 milioane de lei. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, venitul obținut din activitatea de blogger se impozitează cu 12%, ca și în cazul persoanelor fizice. Bloggerul Dan Ioniță crede că este normal ca persoanele care au un venituri să achite impozite la stat.

„Mulți dintre noi deja plătim impozite la stat. Eu cînd am vîndut un curs online în calitate de blogger pe internet, eu nici nu puteam să-l vînd fără ca să plătesc impozite, fiindcă tranzacțiile pe card se fac printr-un sistem de plăți care compania și, automat, se duc pe impozite la stat.”

Totuși, Dan Ioniță crede că este nevoie ca autoritățile să facă mai multă claritate cu privire la monitorizarea celor de pe online. El mai spune că, neoficial cei care activează pe internet plătesc deja o taxă de 10% unor persoane anonime, care îi șantajează prin anumite metode, iar dacă s-ar implica FISC-ul, acești bani ar ajunge la stat.

Săptămîna trecută, Serviciul Fiscal de Stat anunța că va examina activitatea bloggerilor, vloggerilor și influencerilor, dar și a veniturilor obținute din prestarea serviciilor de companiile IT nerezidente. Astfel, în rezultatul verificărilor fiscale efectuate la persoane fizice, au fost calculate suplimentar la buget impozite, taxe, penalități și amenzi în sumă totală de 63 de milioane de lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?