X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Norme noi, dar vechi pentru Întreprinderile care folosesc obiecte industriale periculoase

6 feb. 2020,, 18:01   Societate
2596 0

Întreprinderile vor reveni la normele vechi privind răspunderea pentru riscurile cauzate de obiecte industriale periculoase.

Parlamentul a aprobat, în două lecturi, proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative, care are drept scop revenirea la normele Legii privind securitatea industrială a obiectelor industriale periculoase, existente pînă la modificarea acesteia în anul 2018, transmite NOI.md cu referire la unimedia.info.

În urma modificărilor din 2018, a fost reglementată în mod expres mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii în caz de avarie la obiectul industrial periculos, a cărei mărime, în funcție de categoria pericolului, constituie de la 5 milioane de lei pînă la 100 de milioane de lei. Stabilirea acestor norme a avut drept consecință creșterea costurilor pentru asigurați. Astfel, primele de asigurare au crescut în mod proporțional mărimii sumei asigurării de răspundere.

Totodată, în 2018 au fost operate modificări la Codul Contravențional prin care s-au stabilit sancțiuni persoanelor juridice, mărimea cărora constituie de la 500 pînă la 700 unități convenționale pentru prejudiciile cauzate în procesul de exploatare a obiectelor industriale periculoase.

Prin revenirea la normele vechi, se urmărește minimizarea impactului nefast asupra industriilor din sectorul real al economiei naționale.


În special, autorul propune ca suma de răspundere pentru eventualele prejudicii se va stabili în baza rezultatelor evaluării riscului, iar la transportarea substanțelor periculoase prin localități mărimea sumei asigurate se va stabili pornind de la prejudiciile maxime posibile în caz de avarie și/sau de accident al mijlocului de transport.

De asemenea, mărimea sancțiunilor va fi redusă la 15-30 de unități convenționale pentru persoane cu funcții de răspundere, cu amenda aplicată persoanei juridice care să fie de 48-60 de unități contravenționale.

În termen de 9 luni de la publicarea noilor prevederi legale, Guvernul va adopta actele normative privind reglementarea mecanismului de stabilire a sumelor asigurate, în funcție de riscurile specifice contractului de asigurare pentru obiectele industriale periculoase.

Autorul proiectului este deputatul Igor Munteanu, Fracțiunea ACUM Platforma DA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?