Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

Noile prevederi privind durata programului de muncă în cazul muncii suplimentare – în vigoare

30 aug. 20:00   Societate
1958 0

Mai multe modificări esențiale la Codul muncii, inclusiv cele care reglementează programul de muncă au intrat în vigoare, fiind publicate în Monitorul Oficial din 26 august, informează Noi.md cu referire la bizlaw.md.

Potrivit noilor reglementări, durata maximă a timpului de muncă a salariaților nu poate depăși 48 de ore pe săptămînă, inclusiv orele de muncă suplimentară. Ca excepție, durata timpului de muncă ce include și orele de muncă suplimentară poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămînă cu condiția ca media orelor de muncă, calculate pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămînă.

Alte prevederi intrate în vigoare țin de valabilitatea contractului colectiv de muncă, încheiat anterior declanșării procedurii de insolvabilitate.

Astfel, în cazul intentării procedurii de insolvabilitate a unității, contractul colectiv de muncă, încheiat anterior declanșării acesteia, continuă a produce efecte pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia. Modificarea, completarea contractului în vigoare sau încheierea unui nou contract colectiv de muncă la unitatea ce a intrat în proces de insolvabilitate se face numai prin acordul comun al părților.

Totodată, au fost operate modificări ce se referă la informarea angajatului privind intervențiile în respectivul contract, luînd în considerare implementarea tehnologiilor informaționale.


Ca urmare, orice modificare sau completare a contractului colectiv de muncă urmează a fi adusă la cunoştinţa salariaţilor unităţii de către angajator în termen de 5 zile lucrătoare de la data operării, printr-un anunț transmis prin poșta electronică sau prin alt mijloc de comunicare ce poate fi accesat de către fiecare salariat, printr-un anunț public plasat pe pagina web a unității sau prin intermediul avizului plasat pe un panou informativ cu acces general la sediul unității, inclusiv la fiecare dintre filialele sau reprezentanțele acesteia.

Totodată, noile prevederi ale Codul muncii stabilesc expres că salariatul care a prestat munca în temeiul unui contract individual de muncă declarat nul are dreptul la remunerare pentru munca prestată.

De asemenea, programul muncii în schimburi se va aduce la cunoștință salariaților cu cel puțin 14 zile înainte de punerea lui în aplicare.

Noile prevederi au intrat în vigoare la data publicării în Monitor.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав