X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Noile legi privind sistemul de pensii discriminează cetățenii

28 iun. 2018,, 14:10   Societate
10894 2

Noile legi privind sistemul de pensii discriminează cetățenii. Declarația în cauză a fost făcută de deputatul Partidului Socialiștilor Vladimir Odnostalco în cadrul emisiunii TV "Mehanism deistvia cu Elena Leviţkaia-Pahomova" la canalul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că situația din sistemul de pensii al țării este foarte complicată și că toate inovațiile sau "reformele" nu îmbunătățesc situația cetățenilor și nu au menirea să asigurare egalitatea socială, aşa cum spun despre asta autoritățile, ci, dimpotrivă, îi discriminează pe oameni.

Vladimir Odnostalco a reamintit că mai devreme autoritățile au luat decizia să majoreze limita vîrstei de pensionare pentru bărbați și femei. Aceasta a fost tema principală, însă au fost abordate şi altele, amendamente aprobate fără să fie discutate cu cetățenii și sindicatele și multe alte schimbări, care au un impact negativ. Potrivit spuselor lui, în prezent Guvernul a încercat în ultima lună să remedieze parțial greșelile, care au fost comise mai devreme, dar o face extrem de nereușit și demonstrează din nou abordarea discriminatorie și cinică.

Deputatul a menționat că este vorba despre recalcularea pensiilor ale acelor pensionari care sînt angajați în cîmpul muncii şi care sînt foarte mulți în țară. Numai în sistemul de învățămînt, potrivit diferitelor estimări, de la 28% pînă la 32% dintre profesori sînt persoane cu vîrstă de pensionare. În medicină și în alte domenii este aceeași situație. Per total, în Moldova sînt mai mult de 260 de mii de pensionari care lucrează.

"Nu este rău că oamenii pot lucra, că se pot întreţine, pot cîștiga nişte bani. Dar,întrebarea constă în altceva, este vorba de recalculul pensiilor, după obținerea dreptului de pensionare. Am vorbit că trebuie să le acordăm acest drept în fiecare an, pentru că vîrsta medie de viaţă în țara noastră, din păcate, se micșorează. Reieșind din toate acestea este necesar să-i oferim unei persoane posibilitatea, dacă aceasta este încă aptă de muncă să-şi recalculeze anual pensia", a spus Vladimir Odnostalco.


"Noi am reuşit să obținem acest lucru. Dar am obținut dreptul ca pensia să fie recalculată doar o dată la doi ani. Guvernul însă a înșelat din nou pe toată lumea. Pe de o parte a introdus această normă, iar pe de altă parte a menționat că această regulă se aplică numai în cazul pensionarilor care vor ieşi la pensie sau care s-au pensionat la 1 ianuarie 2017, adică după așa-numita reformă. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, o persoană care a ieșit la pensie de la 1 ianuarie 2017 poate cere recalcularea", a menționat deputatul socialist.

Potrivit spuselor lui, acum Guvernul a ieșit cu inițiativa anulării acestei norme. Vladimir Odnostalco a reamintit că anul trecut, deputații PSRM au depus o sesizare la Curtea Constituțională cu cererea de a anula articolul, care vorbește despre ce este dreptul la recalcularea pensiei şi despre faptul că acest drept îl pot avea numai pensionarii, pensionați de la o ianuarie 2017. „Ne-am dorit să oferim dreptul la recalcularea pensiilor pentru toți pensionarii, care lucrează sau au lucrat anterior, indiferent de perioada de pensionare. Ar fi fost corect. Există unii oameni care au lucrat 15-20 și chiar 27 de ani după pensionare", a spus deputatul PSRM.

El a menționat că atunci cînd Curtea Constituțională nu a acceptat documentul spre examinare, socialiștilor le-a fost refuzată examinarea petiției. Acum însă Guvernul a anulat această normă privind recalcularea pensiilor la fiecare doi ani și aceasta va prevedea recalcularea pentru toţi pensionarii, dar ,totodată, toți pensionarii care lucrează sau care au lucrat după pensionare li se va face un recalcul odată în viață.

La început recalculul li se va face pensionarilor care lucrează, pensionaţi înainte de 1 ianuarie, 1999. Vladimir Odnostalco a amintit că cetățenilor, care au fost pensionați înainte de anul 1999, nu le-a fost făcută valorizarea pensiilor, nu au fost luaţi în calcul anii de muncă în afara Moldovei, fiind folosit un alt coeficient, și, astfel conform multor parametri de calcul au fost privați de bani. "Este vorba de doar 82 mii de oameni. Acești oameni mor. Reprezentanţii Guvernului recunosc în discuţii private că peste 4-6 ani aceşti pensionari nu vor mai fi, avînd în vedere dinamica mortalității, iar deciziile luate de autorități sînt un sacrilegiu. E îngrozitor, dar aceasta este logica Guvernului Filip și a ministerelor de resort. Avem în ţară doar 7,5 mii de pensionari care lucrează, iar autoritățile doresc să le facă recalcularea în două etape", a remarcat deputatul socialist.

El a explicat că acei care au stagiu de muncă mai mult de 15 ani după pensionare vor fi eligibili pentru recalcularea pensiilor în anul 2019, iar acești oameni au cîte 85 de ani. Acei însă care au un stagiu mai mic de 15 ani, recalculul pentru acea vechime în muncă după ieşirea la pensie se va face de la 1 ianuarie 2020. Potrivit estimărilor Guvernului, pensia lor va fi majorată de doua ori. Totodată, însă nu există bani pentru acest lucru încă, aceştia abia urmează să fie planificați în buget. "Prin urmare, toate acestea pînă cînd e puţin probabil să se întîmple, așa cum spun și pensionarii înşişi", a menţionat Vladimir Odnostalco.

Deputatul socialist a subliniat că, potrivit noii legi elaborate, pentru pensionarii care lucrează, pensionați din anul 2000 este prevăzută o recalculare pe etape a pensiilor în perioada din 2021 pînă în anul 2028, în funcție de vechimea în muncă după obținerea dreptului de a se pensiona. Spre exemplu, recalcularea pentru vechimea în muncă de 3-5 ani se va face în anii 2026-2027. Recalcularea va fi făcută ținînd cont de anii, lucraţi după pensionare.

Vladimir Odnostalco a subliniat faptul că pensionarii, care muncesc continuă să contribuie cu bani la Fondul Social, stagiul lor de muncă se măreşte mult, iar contribuția lor este mai mare decît a acelora care au ieşit la pensie la timpul lor. "Nu există dreptate, aceasta există doar la autorități pe hîrtie, în propagandă, în publicitatea așa-numitelor reforme", a spus deputatul socialist.

El a menționat că e departe acel timp cînd vom avea pensii decente în ţară. Acum, pensia medie în țară este de 1532 lei. Pensia în caz de pierdere a susținătorului familiei este de 767 lei, mulți invalizi primesc pensii de 200, 300, 500 lei.

"Situația creată e următoarea. Este necesar nu numai să fie schimbată legea, este necesar să fie scoase lucrurile discriminatorii, acele norme care contravin Constituției. Pentru a îmbunătăți sistemul în ansamblul său este necesar să fie schimbată puterea, care timp de 9 ani a demonstrat că nu este în stare să îmbunătățească viața oamenilor, lipsindu-i de dreptul constituțional de a le fi recalculate pensiile. Oamenii au trăit timp de 85-90 de ani, au ridicat țara după război, iar pe ei au decis să-i șteargă, acest lucru este îngrozitor. Nu le este acordată atenția nici persoanelor invalide. Mulți sînt trecuţi cinic pe alte grupe de invaliditate. Pentru invaliditatea vădită din copilărie ei dau grupa a doua", a spus deputatul socialist.

Deputatul socialist și-a exprimat convingerea că după venirea la putere a PSRM-ului acesta va îmbunătăți legislația în acest domeniu și în alte domenii importante, va reînvia economia, va crea noi locuri de muncă, ceea ce va permite creșterea substanțială a pensiilor cetățenilor. Va fi discutată, de asemenea, ideea introducerii unui sistem de pensii privat și a unor fonduri de pensii nestatale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?