Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1091

Noi măsuri privind combaterea hărțuirii la locul de muncă, examinate

25 mai. 16:15   Societate
1633 0

Membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie au examinat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul de modificare a unor acte normative, care prevede contracararea fenomenului hărțuirii la locul de muncă.

DOCUMENTUL propune completarea Codului contravențional cu prevederi referitoare la atragerea la răspundere a angajatorilor pentru nerespectarea obligației de a întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală.

În aceasta ordine de idei, amenda pentru persoanele fizice ar putea varia între 3000 și 4200 de lei, iar cea pentru persoanele juridice – între 10500 și 13500 de lei. Totodată, în cazul persoanelor cu funcție de răspundere, pedeapsa contravențională ar putea ajunge pînă la 10500 de lei.

De răspunderea contravențională vor fi pasibili și angajatorii care vor obstrucționa procesul de reclamare a cazurilor de hărțuire sexuală.

Totodată, Codul contravențional se propune a fi completat cu norme ce prevăd posibilitatea de atragere la răspundere pentru fapte de discriminare și victimizare.


Printre prevederile proiectului se regăsește completarea Codului Muncii, a Legii privind Inspectoratul de Stat al Muncii și a Legii sindicatelor cu norme în domeniul prevenirii și examinării/soluționării hărțuirii sexuale la locul de muncă.

Unul din autorii proiectului de lege, deputata Angela Munteanu-Pojoga, secretar al Comisiei drepturile omului și relații interetnice, a argumentat că inițiativa legislativă urmărește conștientizarea gravității fenomenului hărțuirii, elaborarea și implementarea unor mecanisme eficiente de combatere și prevenire a hărțuirii la locul de muncă.

Potrivit notei informative, proiectul presupune racordarea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția de la Istanbul.

Comisia a aprobat raportul la proiectul de lege și îl va propune plenului Legislativului spre dezbateri.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав