X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Noi măsuri pentru asigurarea participării echitabile a părinților la îngrijirea copiilor

6 iul. 14:05   Societate
1135 0

Participarea echitabilă a părinților în procesul de creștere și îngrijire a copilului va fi facilitat, iar numărul de beneficiari ai indemnizațiilor pentru concediul paternal ar putea fi mai mare, informează Noi.md

În acest sens, Guvernul a avizat pozitiv inițiativa legislativă de modificare a Codului muncii și Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale.

Astfel, termenul în care poate fi solicitat concediului paternal urmează a fi extins de la 56 de zile la 12 luni, iar concediul de îngrijire a copilului pînă la vîrsta de 3 ani, parțial plătit, va putea fi folosit de ambii părinți, în fracțiuni cu o durată de 4 luni, cel puțin.

De asemenea, proiectul prevede modificări la capitolul indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale. Astfel, va fi inclusă o nouă opțiune pentru primirea indemnizației de îngrijire a copilului, și anume - acordarea acesteia în valoare de 90% din baza de calcul pentru fiecare copil, pînă la atingerea vîrstei de 1 an și 2 luni. O altă modificare prevede acordarea indemnizației paternale.

La fel, vor fi introduse formule de muncă care prevăd o flexibilitate mult mai mare în durata programului de lucru, locul desfășurării activității, alternarea zilelor lucrătoare și de odihnă.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав