Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4041

Noi măsuri de responsabilizare a beneficiarilor de ajutor social

2 feb. 08:15   Societate
4682 0

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, măsuri legislative care au drept scop responsabilizarea beneficiarilor de ajutor social. Inițiativa legislativă aparține deputatului din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Dorian Istratii și a fost votată de 59 de deputați.

Legea cu privire la ajutorul social va fi completată cu un articol care se referă la evaluarea managementului de caz al beneficiarului de ajutor social. În rezultat, structurile teritoriale de asistență socială vor efectua evaluări ale cauzelor care impun necesitatea de ajutor social. De asemenea, va fi dezvoltat un plan, care poate include furnizarea de măsuri de asistență socială și, în cazul beneficiarilor apți de muncă, măsuri de angajare.

Prin această inițiativă legislativă se urmărește reducerea dependenței de ajutorul social și incluziunea socială a beneficiarilor. De menționat că, pentru anul 2024, pentru acordarea ajutorului social sînt preconizate cheltuieli de peste 725 milioane de lei.

Această inițiativă legislativă a fost elaborată în contextul implementării condiționalităților Băncii Mondiale, aferente Programului de operațiuni pentru politici de dezvoltare pentru Republica Moldova pentru anul 2024.

PROIECTUL de lege va fi propus spre examinare în a doua lectură în Parlament. După adoptare, modificările legislative vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2025. De asemenea, în termen de șase luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, Guvernul va aduce actele normative în concordanță cu modificările legislative.

1
0
0
4
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?