Puterea stiri: 7332
Criza energetică stiri: 1081

Noi încercări de a colecta bani în școli: Ce spun părinții unor elevi din capitală

8 sep. 2020,, 12:30   Societate
1826 0

Părinţii unei clase de-a cincea de la Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu" din Capitală ar fi fost îndemnaţi să cumpere un laptop pentru ca elevii să poată studia o parte din lecţii online.

Asta spune Maria Panas, una dintre mame, care se plînge că plăţile au fost solicitate pentru că instituţia nu ar dispune de tehnica necesară, transmite publika.md.

Femeia susţine că reprezentanţii instituţiei au ales modelul doi de învăţămînt din cele şapte propuse de Ministerul Educaţiei.

"Vineri a fost şedinţă la liceu şi am fost anunţaţi că, începînd cu 7 septembrie, copiii deja vor studia după modelul hibrid. O subgrupă va fi prezentă fizic la şcoală, o subgrupă acasă participînd la lecţii sincron", a menționat Maria Panas, mama unei eleve.

Femeia spune că în clasa fiicei sale sînt 26 de elevi. Părinţii ar fi fost anunţaţi de dirigintă pe grupul de Viber al clasei despre necesitatea de a găsi un calculator pentru elevi şi aşa cum nimeni nu s-a oferit să-l aducă de acasă s-ar fi cerut bani pentru procurarea acestuia.


"Nu a fost numită o sumă, a fost făcută propunerea ca să adunăm suma respectivă, să mergem să alegem singuri. De către doamna dirigintă am fost anunţaţi", a explicat Maria Panas.

Directorul liceului, Ion Popov, neagă faptul că diriginta clasei ar fi cerut bani de la părinţi, deşi recunoaşte că instituţia pe care o conduce nu e dotată cu tehnica necesară pentru a fi predate lecţiile online.

"Toate instituţiile nu sînt dotate cu laptop-uri. Noi am făcut demers din vară la Direcţia de învăţămînt, unde am solicitat ca să fim dotaţi cu laptop-uri în număr de 50 de unităţi, dar măcar 10-15 unităţi să ne cumpere. Nu au fost alocaţi bani în acest scop şi noi încercăm să ne descurcăm cum putem", a declarat Ion Popov, directorul LT "Mihail Sadoveanu" din Chişinău.

L-am sunat pe şeful interimar al Direcţiei Educaţie, Andrei Pavaloi, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon. În cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale, edilul Ion Ceban a menţionat că reprezentanţii instituţiilor de învăţămînt care vor percepe taxe de la părinţi vor ajunge pe mîna anchetatorilor.

"Să creăm grupe disciplinare astăzi, care să verifice starea de facto şi situaţia la zi. Eu vă spun că trebuie să le dăm directorilor peste labe, care de facto impun părinţii să dea bani, iar ei au toate cele necesare", a precizat Ion Ceban, primarul municipiului Chişinău.

La Liceul "Mihail Sadoveanu" din Chişinău învaţă peste 1.100 de elevi şi sînt angajaţi în jur de 60 de profesori.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав