X 

Nicolae Pascaru: „Se poate trăi fericit în Moldova”

27 aug. 2022,, 15:00   Societate
2444 0

Statul moldovenesc este unul dintre cele mai vechi state din Europa, cu o istorie lungă și străveche, iar poporul moldovenesc, care trăiește la intersecția diferitelor civilizații și țări, are experiența necesară pentru a supraviețui, și experiența înțelepciunii pentru a promova o viață politică politică o perioadă îndelungată de timp. Dar moldovenii trebuie să facă tot posibilul pentru a-și păstra pe viitor cultura, identitatea, limba și, bineînțeles, teritoriul și țara lor, și nu doar să păstreze, ci cu perspectiva întăririi tuturor acestor componente.

Această opinie a fost exprimată într-un interviu acordat Noi.md de fostul deputat în Parlament, politologul, liderul organizației obștești „Voevod” Nicolae Pascaru.

Așa a comentat articolele apărute în presa și rețelele de socializare din Republica Moldova, care abordează diverse opțiuni pentru evenimente ulterioare, și opinia unor observatori precum că, odată cu transformarea globală actuală a ordinii mondiale, Republica Moldova nu va rezista de sine stătător și va deveni parte a uneia dintre marile zone de influență.

" Statul moldovenesc este unul dintre cele mai vechi în Europa, el are peste 650 de ani. Noi avem o istorie mare, veche, am avut victorii mari, dar am fost și învinși, desigur. Un popor aflat la răscrucea diferitor civilizații și țări, acumulează experiența necesară pentru a supraviețui, și experiența înțelepciunii de a-și trăi viața politică un timp îndelungat. Din istorie cunoaștem, că Rusia ne-a ajutat – inclusiv să ne izbăvim de jugul otoman, dar noi nu uităm nici faptul, că aceleași puteri au divizat Moldova medievală. Bine că noi am rezistat și am rămas în istorie, nu toate popoarele reușesc să o facă, și eu cred că moldovenii trebuie să facă tot posibilul pentru a-și păstra cultura, identitatea, limba și neapărat teritoriul și țara, și nu doar să păstreze, dar și să consolideze aceste componente", a menționat Nicolae Pascaru.

În opinia sa, pentru a păstra toate acestea, trebuie să avem o matrice pentru viitor, o matrice pentru dezvoltarea poporului nostru, pentru că numai în unitate putem păstra atît teritoriul, cît și bunăstarea pe care o avem.


"Chiar dacă nu avem o țară super-bogată, avem multe lucruri bune. Natură și soluri minunate, un popor harnic, care parțial a plecat peste hotare, dar visează să revină, avem o industrie care poate fi dezvoltată rapid, avem atributele unui stat democratic liber, și am păstrat tradițiile, cultura poporului, precum și imunitatea împotriva influenței distrugătoare a așa numitei lumi tolerante… Adică, în Moldova se poate trăi fericit. Putem dezvolta afaceri oneste, putem face ce ne place, putem crea familii. Moldova poate fi prosperă.

Acum putem alege – să ne păstrăm ori nu. Pentru că un stat care deține aceste componente – independență, integritate, neutralitate – poate alege. Poporul moldovenesc are o experiență colosală de autoconservare. Am certitudinea, că și în actuala situație va supraviețui și se va păstra", a declarat ex-deputatul Parlamentului, politologul, liderul organizației obștești „Voevod”.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?