X 
Arşiţa stiri: 178
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Nicolae Eșanu: „Nu trebuie distrusă baza funcționării statului”

7 iun. 05:30   Societate
5158 2

Orice guvernare nu trebuie să submineze prin acțiunile sale baza funcționării statului și trebuie să înțeleagă că ambițiile sale personale nu trebuie să fie mai presus de interesele societății. Trebuie de ajuns la un consens național în problemele de construcție generală a țării.

O astfel de opinie a exprimat cadrul emisiunii „По фактам cu Iulia Fedorova” cunoscutul jurist, fostul reprezentant al Republicii Moldova în Comisia de la Veneția, fost viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu, transmite Noi.md.

Comentând proiectele de lege adoptate recent de către deputații din partidul de guvernămînt, el a spus că aceste documente pot fi folosite de către oponenții lor împotriva lor înșiși după schimbarea puterii.

De asemenea, Nicolae Eșanu consideră că, în ceea ce îl privește pe fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, calea de restabilire a normalității va fi atunci cînd puterea legislativă, puterea executivă și președintele Republicii Moldova vor recunoaște nelegiuirile comise împotriva lui Alexandr Stoianoglo și vor veni la nivel național cu un mecanism de despăgubire reală.

„Nu vorbesc de restabilirea lui în funcția de procuror general, dar vor trebui să inventeze ceva. Pentru că nu va exista normalitate. Și nu va exista normalitate nu doar pentru că domnul Stoianoglo a fost privat ilegal de putere, ci pentru că acest lucru subminează baza funcționării statului, iar oamenii înțeleg că acest lucru este posibil. Și pentru a nu se repeta toate aceste nelegiuiri, trebuie să ne oprim la un moment dat", a declarat cunoscutul jurist, fost viceministru al Justiției, fostul reprezentant al Republicii Moldova în Comisia de la Veneția.


El și-a exprimat regretul că, din păcate, totul la noi merge în spirală. O guvernare pleacă, alta vine și demolează tot ceea ce alții au început să creeze.

„Trebuie să înțelegem că nu putem demola fundațiile clădirii pe care începem să o construim. Societatea, statul, este o clădire pe care trebuie să o ridicăm, o bază, un fundament și încet-încet începem să o construim. Dacă fiecare nouă guvernare va veni și va dărîma acest fundament, vom rămîne fără nimic. Trebuie să rupem acest cerc vicios la un moment dat", a declarat Nicolae Eșanu.
El a recunoscut că este foarte trist să audă declarațiile opoziției că „vom veni și vom schimba tot ceea ce au făcut autoritățile actuale”.

„Sper că într-o zi vom avea autorități care vor înțelege că ambițiile personale nu trebuie să fie mai presus de interesele societății, că trebuie să ajungem la un consens național, să decidem ce fel de țară vrem să avem. Și pînă cînd nu vom înțelege că trebuie să construim această țară împreună și pînă cînd nu vom renunța la principiul că noi sîntem cei mai deștepți, cei mai frumoși și cei mai cinstiți, iar toți ceilalți sunt răi, nu se va întîmpla nimic bun. Vom participa la programe și peste 10 ani, și peste 20 de ani și, în principiu, se vor schimba doar numele și denumirile legilor care au fost batjocorite, dar vom vorbi, în principiu, despre aceleași lucruri", a subliniat Nicolae Eșanu.

52
5
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав