Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Nicolae Eşanu explică cum trebuie constituit viitorul Consiliu Superior al Magistraturii

24 mar. 2023,, 16:00   Societate
2669 0

Fostul viceministru al Justiţiei Nicolae Eşanu consideră că dacă viitorul Consiliul Superior al Magistraturii va fi constituit doar din membri din partea societăţii civile, aşa cum se propune, acesta nu va putea fi considerat funcţional.

În cadrul emisiunii "În centrul atenţiei" de la Publika TV, Eşanu a declarat că pe modalitatea reformării justiţiei este nevoie să fie găsit un consens larg şi a comparat actualul sistem cu "un pian care cîntă fals", transmite publika.md.

"În Moldova nu sînt necesare măsuri revoluţionare. Cu regret, justiţia de la noi poate fi asemănată cu un pian care are toate piesele de la cele mai mari, celebre lume pe plan internaţional, dar care cîntă fals", a spus fostul viceministru al Justiției.

Nicolae Eşanu a declarat că pentru a fi funcţional viitorul CSM trebuie să fie constituit atît din membrii din partea societăţii civile, cît şi din judecători, aşa cum prevede Legea Supremă.

"Sîntem exact acolo: toată lumea blamează justiţia că adoptă hotărîri aşa cum adoptă. Dar cînd ei adoptă deciziile politice - la fel", a spus Eşanu.


Fostul viceministru al Justiţiei consideră că legislaţia trebuie să prevadă şi un mecanism excepţional pentru alegerea judecătorilor în componenţa CSM:

"Nu au dreptul judecătorii să blocheze procesul. După mine, nu putem încă vorbi de un blocaj. Este, cum spuneam, regret că au amînat pînă în 28. Dar dacă să fie un blocaj din partea judecătorilor, este nevoie de identificat un mecanism excepţional prin care judecătorii totuşi să fie aleşi. Pînă ce nu vom asigura acest lucru, nu vom putea vorbi că avem un Consiliu Superior al Magistraturii funcţional".

Nicolae Eşanu susţine că nu contestă mecanismul de evaluarea prealabilă a candidaţilor pentru funcţia de membru al CSM, însă deciziile privind respingerea unor candidaţi trezesc mari semne de întrebare.

"Aşa cum a fost realizat, eu în visurile cele mai negre, aşa cum am propus ca să fie promovat acest mecanism, nu m-am gîndit că nu vor trece acest test persoanele care, aflîndu-se în concediu de maternitate, nu au depus declaraţie de avere. Faptul că ai interpretat greşit textul de lege şi nu a depus, nu este o problemă atît de gravă. Noi avem miniştri care nu depun declaraţii", a precizat Eșanu.

În replică, secretariatul Comisiei pre-vetting a răspuns că avînd în vedere că toate deciziile de nepromovare au fost contestate, iar recursurile sînt pe rol la Curtea Supremă de Justiție, structura nu va comenta opiniile cu privire la modul de evaluare a candidaților.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?