X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1667

Nicolae Botgros a împlinit 70 de ani. Scurt istoric despre marele artist

25 ian. 09:30   Societate
1118 0

Directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii”, maestrul Nicolae Botgros, Artist al Poporului, laureat al Premiului Național, deținător al ”Ordinului Republicii”, considerat ”magician al viorii”, a împlinit 70 de ani.

Nicolae Botgros s-a născut în 1953 în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul, într-o familie de lăutari. A studiat la Școala de Arte din Soroca și la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocîrlia” de la Edineț. În 1973 este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii de Stat din Chișinău (în prezent - Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”), apoi în Orchestra Ansamblului Academic de Stat de Muzică și Dansuri Populare ”Joc”, ca în 1978 să devină director artistic și prim-violonist la „Lăutarii”.

În 1982, Nicolae Botgros a fost distins cu titlul Artist Emerit, iar în 1988 cu cel de Artist al Poporului. În 1993 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 2014 i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” al României, în grad de comandor. În 2002 postul de Televiziune „România Internațional” l-a declarat pe Nicolae Botgros drept dirijorul celei mai bune orchestre. Printr-o hotărîre de Guvern din 2014, numele lui Nicolae Botgros îl poartă Şcoala de Arte din Soroca, unde maestrul a învățat în anii 1968-1972.

Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, în SUA, Australia, Noua Zeelandă, precum și în toate țările din spațiul ex-sovietic. De-a lungul activității sale, a acompaniat sute de interpreţi din R. Moldova şi România: Nicolae Sulac, Zinaida Julea, Lidia Bejenaru, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin ş.a., cu care a înregistrat peste 200 de CD-uri.

  6
  0
  0
  0
  0

  Adăuga comentariu

  500

  Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

  Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
  Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
  Cartea neamuluiКатрук Валерий