Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Niciun dosar în privința lui Plahotniuc nu a ajuns în instanță

15 mai. 2023,, 07:44   Societate
3482 0

La moment, nicio cauză penală în privința fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, nu este expediată în judecată. O spune șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, potrivit căreia acest lucru ridică întrebări cu privire la sistemul de justiție al țării.

În prezent, contestarea soluției judecătorului de instrucție, care a permis expedierea cauzei în lipsa învinuitului, este în proces la Curtea de Apel și pînă în prezent, nu a fost emisă o soluție, a precizat procurorul general interimar, Ion Munteanu. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră PLUS” de la TV8.

„Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală și a fost gata să-l trimită în judecată în august sau septembrie 2022. Noi sîntem în luna mai și încă nu avem o decizie care să ne permită să-l putem trimite în judecată. Nici nu e vorba că am ajuns în judecată și urmează nu știu cîte ședințe. Nu am obținut permisiunea de la judecător să-l trimitem în judecată.

Eu chiar nu înțeleg cum noi în țara asta putem spune că avem un sistem de justiție, cînd așa o decizie poate fi plimbată pe la nu știu cîte curți, ca să treacă aproape un an de zile fără ca să putem trimite un dosar în judecată”, a subliniat Veronica Dragalin.

Șefa PA a menționat că avocații depun cereri repetate de recuzare a judecătorilor, cereri de strămutare și excepții de neconstituționalitate în fiecare etapă a procesului, ceea ce duce la prelungirea duratei de soluționare a cazului.


„De fiecare dată, avocații depun fel de fel de cereri. Strategiile lor sînt destul de simple. În Procuratura Anticorupție, am discutat de mai multe ori cum trebuie modificată legea ca să nu permitem așa lucruri. Dacă e un complet de judecători, tu mai întîi faci o cerere de recuzare pe unul, data viitoare pe altul… Recuzarea e un lucru care se face abuziv de foarte multe ori în mai multe dosare. Cererea de strămutare și excepția de neconstituționalitate. La fiecare pas. Pe fiecare bucată din articol. Sau nu se prezintă avocatul și nu poți avea ședință”, a explicat Dragalin.

Reamintim că pe 17 noiembrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a admis demersul Procuraturii Anticorupție prin care a fost solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Plahotniuc.

În consecință, apărătorii în interesele învinuitului Plahotniuc au contestat cu recurs încheierea instanței de fond, iar prima ședință în cadrul Curții de Apel Chișinău a avut loc pe 28 decembrie 2022.

Drept urmare, au avut loc ședințe de judecată, unde au fost înaintate, de către partea apărării, noi cereri de ridicare a excepției de neconstituționalitate, cereri de recuzare ori cereri de amînare a ședințelor de judecată, procurorii pledînd constant pentru respingerea cererilor respective.

În cazul în care Curtea de Apel Chișinău va menține hotărîrea contestată, cauza penală urmează a fi expediată în judecată pentru examinare în fond.

Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. Acesta este învinuit pe trei capete de acuzare în dosarul penal „Metalferos”: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară” și dosarul „Kuliok”.

4
4
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?