COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 394 554   INFECTAȚI 255 994(+57)   TRATAȚI 248 984     DECESE 6162(+3)   Mai multe detalii
Biden- Putin stiri: 80
Diaspora stiri: 1195
Preşedintele stiri: 2769

Nereguli la Spitalul de Psihiatrie: Bolnavii lăsați să iasă cînd vor din instituție

29 oct. 2020,, 19:13   Societate
20105 2

Bolnavii internați la IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău sînt lăsați să iasă fără bariere din instituție.

Despre aceasta a povestit redacției un cititor al portalului noi.md.

În spitalul de Psihiatrie de pe strada Costiujeni 3 este internată o rudă apropiată a acestuia care a iesit de 6 ori din spital pe timp de noapte, nefiind oprită de nici un angajat al instituției.

”În spital este internată mama care suferă de schizofrenie, iar timp de o jumătate de ani, ea a reușit să iasă prin ușa centrală a instituției deja de 7 ori. Cel mai strașnic este faptul că timp de ore întregi noi nu știm unde este ea și o căutăm cu disperare în tot orașul. Ne este frică că într-o zi s-ar putea să i se întîmple ceva rău”, spune bărbatul.

Totodată acesta a povestit că de obicei mama iese aproape de miezul noptii, iar nimeni din personalul clinicii nu observă acest lucru și nu încearcă să o oprească.


”La intervalul de 5-6 ore mama vine acasă, dar ce face în acest timp nici noi nu știm. Am încercat să apelăm la directorul instituției pentru a cere explicații, dar acesta ridică din umeri și spune că înțelege preocupările noastre dar nu ne poate ajuta cu nimic”, a mai spus bărbatul.

Acesta spune că atunci cînd își întreabă mama de ce fuge din spital, ea spune că personalul se poartă foarte urît cu ea, strigă și chiar au fost cazuri cînd a fost maltratată.

Am încercată să mergem la Spitalul Clinic de Psihiatrie pentru a cere un comentariu la acest subiect. Am intrat fără nici o barieră pe teritoriul spitalului, deși acesta se consideră a fi unul de tip închis și în mod normal ar trebui să fie păzit, iar poarta închisă.

Directorul instituției, motivînd că nu este pregătit să răspundă întrebărilor ne-a rugat să revenim cu o solicitare oficială la adresa insituției pe marginea acestui subiect.

Într-o discuție în afara camerelor de luat vederi, secretara directorului a declarat că pacienții care se află la tratament ne forțat, el are dreptul să părăsească instituția ori de cîte ori își dorește. O atenția aparte se atrage doar pacienților care se află la tratament forțat, aceștia nu au drept să părăsească spitalul, iar personalul este mult mai atent față de această categorie de pacienți. Un răspun clar la întrebările, cum e posibil ca un pacient aflat la tratament forțat să poată ieși liber din spital și cine răspunde de siguranța acestor pacienți noi așa și nu am primit.

De menționat că potrivit informațiilor de care dispunem, femeia care a fugit de 7 ori din spital, în cazul ultimelor 4 cazuri a fost internată în spital la tratament forțat, drept urmare aceasta nu trebuia să aibă posibilitatea să iasă din spital, mai ales că în ultimele două cazuri aceasta a fost internată după ce a încercat să își pună capăt zilelor.

La solicitarea în scris a jurnalistului, directorul Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău, Victor Furtună a declarat că ca intemarea, investigarea, tratamentul și externarea pacienților în IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie se efectuează în strictă corespundere cu prevederile Standardelor naționale, a Protocoalelor clinice naționale și instituționale. În cazul înregistrării în modul stabilit a careva cazuri de maltratare a pacienților, ca și orice leziune corporale la pacienți, precum și atacuri din partea pacientilor asupra personalului medical, incidentele imediat se comunica poliției, oficiului Avocatului Poporului.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?