COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Nemulțumiri la CSM: "Instituția se vrea un tărîm al legii fără lege?"

Membra Consiliului Superior al Magistraturii Carolina Ciugureanu-Mihailuță a părăsit ședința CSM din 18 august în formă de protest.

Asta după ce majoritatea a hotărît votarea unei noi ordini de zi, în condițiile în care precedenta agendă nu fusese consumată, scrie agora.md.

În debutul ședinței, Carolina Ciugureanu-Mihailuță a atenționat că nu poate fi votată o nouă ordine de zi, în condițiile în care mai sînt patru subiecte din agenda din 28 iulie, care nu au fost examinate. Printre acestea se regăsesc și concursurile pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecători la Curtea Supremă de Justiție și la Curtea de Apel Chișinău. Mai mult, s-a arătat nemulțumită de faptul că aceste concursuri nu au fost organizate online. Asta în condițiile în care în cadrul instituției fusese înregistrat un caz de infecție cu noul coronavirus și se activa de la distanță.

Președintele CSM, Anatol Pahopol, a declarat însă că aceste concursuri nu s-au desfășurat online, fiindcă mai mulți candidați ar fi insistat că vor să fie prezenți fizic.

„În CSM lucrurile se hotărăsc altfel. Nu știu de ce lipsa unui membru CSM, în condițiile în care avem cvorum, e motiv de amînare. Ne pomenim cu o agendă făcută într-o manieră dubioasă, ca să nu spun tenebră. sîntem nevoiți să discutăm ceea ce trebuia discutat ieri. Concursul a fost întrerupt. Condiționalitatea că vreau să vină pe viu nu obligă CSM să renunțe la ședințele zoom. Dacă vrem să facem concurs, căutăm soluții. Dacă nu vrem concurs, inventăm motive. Ne învîrtim în niște paradoxuri și vrem să părem credibili”, a intervenit membra Consiliului Elena Belei.


„CSM se vrea un tărîm al legii fără lege? Regulamentul stabilește clar cum se aprobă ordinea de zi, că agendele ședințelor trebuie să fie consumate. Nu avem niciun temei legal pentru a nu desfășura pînă la capăt acea ședință. sînt patru subiecte. E imperios să consumăm agenda adoptată la 28 iulie și după aia să purcedem la examinarea unei noi agende. Judecătorii stau în suspans în aceste trei săptămîni și nu știu care e soarta acestor concursuri”, a insistat Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

Chiar și așa, ordinea de zi a fost supusă votului și, cu opt voturi pro și patru contra, a fost aprobată.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load