X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Nemulțumiri în nordul țării: Prețul miezului de nucă, redus în exces

24 ian. 2023,, 22:10   Societate
7056 0

60 de lei, atît primesc pentru un kilogram de miez de nucă oamenii care își aduc producția la punctele de colectare din Bălți.

Este cu aproape 50% mai puțin decît anul trecut, o ieftinire record pentru acest produs. Cei mai afectați rămîn a fi fermierii, dar și bătrînii, care vor să mai adune un ban pentru trai, scrie nordnews.md.

„După cum s-a scumpit toată producția, și motorina, și benzina, ar trebui măcar 140-150 de lei să coste jumătățile de miez, iar celălalt peste o sută de lei. 40 și 60, e puțin, dar săraca babă s-a chinuit și nu am ce-i face. O zis să-l dau cu cît a da Domnul”, a spus o săteancă.

Fermierii spun că din cauza prețului din acest an își pot acoperi doar cheltuielile.

„În principiu am fi mulțumiți și cu prețul care este, dar dacă luăm în considerare prețul benzinei și motorinei, atunci este o stare deplorabilă pentru noi, fermierii. Noi sîntem fermieri, noi nu am umblat să strîngem miez de nucă de pe marginea drumului. Noi suferim cel mai mult pe seama aceasta”, a menționat fermierul.


Cumpărătorii de miez de nucă nu pot explica această ieftinire și se plîng că au prea puțini clienți. Potrivit specialiștilor, prețul mic la nuci este generat de criza post-covid și cea energetică, dar și de războiul din Ucraina.

„În genere, comerțul cu orice tip de mărfuri s-a redus destul de considerabil. Lumea trece printr-un șoc, deaceea vedem consecințe la nivelul acesta. Credem că este o situație temporară. Nu știm dacă anul acesta vom reuși să ajungem la prețurile așteptate de producători, dar vom depune tot efortul ca, cel puțin, în sezonul nou, să avem asigurată o piață de desfacere”, a declarat Oleg Tîrsînă , președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

Republica Moldova se află pe locul 5 în lista celor mai mari exportatori de nuci. În mare parte miezul ajunge pe piețele Europene, dar și Orientul Mijlociu și Îndepărtat. Experții mai spun că odată cu ieftinirea miezului de nucă au scăzut și exporturile.

„În ultimile două săptămîni s-au făcut exportări de nuci în coajă. Livrările sînt mai lente decît în anii precedenți, dar ele oricum au loc. Sperăm că pînă la finele sezonului, care este prin luna iulie, să reușim să livrăm cea mai mare parte a producției de nuci crescuți în anul 2022”, a mai adăugat expertul.

Potrivit statisticilor, în 2018, cînd piața de nuci din Republica Moldova s-a confruntat cu o blocare a exporturilor, prețul mediu la punctele de colectare era de 70 de lei. În prezent, prețul maxim este de 60 de lei pentru miezul de nucă de cea mai bună calitate.

5
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?