TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Nemulțumirea unor locatari din Capitală: O construcție ne pune viața în pericol (FOTO)

Nemulțumirea unor locatari din Capitală: O construcție ne pune viața în pericol (FOTO)

Cîțiva locatari de pe bulevardul Mircea cel Bătrîn 13/1 și 13/2 din sectorul Ciocana au cerut judecătorilor Republicii Moldova și funcționarilor din cadrul primăriei să manifeste verticalitate, integritate și corectitudine în examinarea problemelor de arhitectură și urbanistică ale municipiului Chișinău.

Mai mult, ei cer eliminarea corupției din procesele decizionale.


Peste 300 de locatari de pe adresa Mircea cel Bătrîn 13/1 și 13/2 din sectorul Ciocana al municipiului Chișinău fac apel către judecătorii Judecătoriei Chișinău și a Curții de Apel Chișinău în vederea examinării cu temeinicie și legalitate a încheierilor judecătorești cu privire la construcția ilegală a trei blocuri locative a cîte 23 de etaje, care se construiesc actualmente de o companie de construcție pe adresa Mircea cel Bătrîn 15/A, B, C.

Potrivit locatarilor, „autorizațiile de construcții ilegale au fost emise cu încălcări grave ale legislației de către fostul viceprimar Nistor Grozavu, fostul arhitect-șef al municipiului Chișinău, Borozan, precum și de secretarul Consiliului municipal Chișinău, Talmaci. Autorizația de construcție a celor mai înalte blocuri locative din municipiul Chișinău, preconizate a fi construite pe adresa Mircea cel Bătrîn 15/A, B, și C, a fost revocată atît de către ex-primarul general interimar, Ruslan Codreanu, cît și, recent, de către primarul general Ion Ceban, dar Judecătoria Chișinău, sectorul Rîșcani, a decis în data de 24 decembrie 2019 suspendarea deciziei de revocare a autorizației de construcție care pune în pericol securitatea vecinilor și a blocurilor aflate în vecinătatea perimetrului construcțiilor respective pe o suprafața de 57 ha”, se arată în comunicat, transmite Noi.md cu referire la Diez.

Mai mult, locatarii menționează că noile blocuri de locuit se află foarte aproape de o benzinărie, ceea ce pune în pericol viața a sutelor de oameni care vor locui în noile apartamente.

În numele grupului de locatari de pe bd. Mircea cel Bătrîn 13/1 și 13/2 a fost prezentată o listă de patru revendicări.

„1. Cerem respectuos Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției și președintelui țării să creeze o Comisie națională de evaluare a judecătorilor, cu precădere a celor implicați în cazurile de rezonanță majoră.
2. Cerem Procurorului General, Alexandr Stoianoglu, deschiderea dosarelor penale pe numele fostului arhitect-șef al municipiului Chișinău, Borozan, pe numele fostului și actualului secretar al Consiliului municipal Chișinău, Talmaci și al fostului viceprimar Nistor Grozavu, toți fiind implicați în obținerea actelor permisive ilegale în favoarea companiei Braus Imobiliare.
3. Cerem respectuos Agenției de Supraveghere Tehnică în Construcții să efectueze controale inopinate la adresa respectivă și să confirme dacă autorizația temporară pentru blocul din spate emisă recent în decembrie 2019 de către viceprimarul V. Chironda corespunde lucrărilor reale efectuate pe teren.
4. Invităm reprezentații mass-media în data de 10 februarie curent, la ora 10.00 la Curtea de Apel, unde va avea loc examinarea cererii de recurs declarate de primarul general al municipiului Chișinău împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani din 24 decembrie 2019, care a dat cîștig de cauză companiei Braus Imobiliare și a anulat decizia de revocare a autorizației de construcții a acestui gigant complex locativ construit ilegal. Decizia Curții de Apel din 10 februarie 2020 prin persoana judecătorului Anatolie Minciună va fi una decisivă în această bătălie.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load