Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1729

Nemerenco: "Niciun spital raional nu va fi închis"

29 iun. 2022,, 12:24   Societate
1502 0

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat că două bănci urmează să finanțeze construcția spitalelor regionale din Bălți și Cahul. Totodată, Nemerenco a asigurat că niciun spital raional nu va fi închis, dar vor suferi o structură de modificare internă sau vor fi reprofilate.

Banca Europeană pentru Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei urmează să finanțeze construcțiile, iar spitalele ar urma să primească primii pacienți peste maxim trei ani, transmite agora.md.

Potrivit ministrei, spitalul din Bălți are deja un studiu de prefezabilitate realizat în anii precedenți, iar acum trebuie doar ajustat la situația curentă creată de Covid 19. Cît privește construcția spitalului din Cahul, este nevoie de un studiu de prefezabilitate, care nu a fost efectuat, iar ulterior poate fi semnat un acord între banca responsabilă de finanțare și Guvernul Republicii Moldova.

Ministra a mai specificat că specialiștii vor fi detașați la aceste spitale din Chișinău, iar o altă parte vor fi formați la Universitatea de Medicină. Alți tineri vor fi trimiși la perfecționare peste hotare pentru a presta servicii de calitate înaltă, care nu se regăsesc la moment în spitalele din raioanele Bălți și Cahul. Potrivit ministrei Sănătății, atît tip cît se vor construi spitalele se vor instrui și specialiștii.

Spitalele regionale vor oferi servicii medicale de înaltă performanță pentru 120 mii de persoane la Cahul și 300 de mii de persoane la Bălți. Mai exact, vor fi dezvoltate și oferite servicii moderne pacienților cu boli cerebrovasculare, neurologice și cardiologice. Totodată, vor fi create condiții pentru persoanele cu maladii infecțioase în stare gravă și extrem de gravă, iar pacienții cu boli oncologice vor beneficia de tratament cu echipamente de ultimă generație.


Construcția spitalelor regionale din mun. Bălți și Cahul face parte din Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 și Planul de acțiuni al Ministerului Sănătății pentru anul 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий