Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Nemerenco, către medici: ”Plățile pe care le luați sînt niște pietre grele legate de gîtul tuturora”

12 dec. 2022,, 07:28   Societate
3984 1

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a venit cu un mesaj către medicii care acceptă mită din partea pacienților săi.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, ministra spune că plățile pe care aceștia lei iau, le acceptă, le solicită și le condiționează sînt ca niște pietre grele legate de gîtul tututora.

”P.S. Post Scriptum de prolog - postarea nu se adresează medicilor onești, profesioniști, cu suflet, mîini și minte de aur.

Am promis alaltăieri, de Ziua internațională a luptei împotriva corupției, sau mai bine zis împotriva corupților că voi veni cu un mesaj separat și pentru personalul medical.

Dragi colegi, cunoaștem toți cît e de grea profesia de medic, cîtă responsabilitate cere, cîte nopți nedormite, ardere profesională, emoții, pemanentă învățare. Nici într-o profesie nu se duc atîția ani pe studii, ros de cărți și examene. Total de acord că salariul existent chiar și cu toate majorările lui din ultimii ani nici pe departe nu acoperă investițiile noastre de o viață în profesie - timp, studii, instruire continuă, muncă permanentă, adesea după program, neliniște, stres.


În acelaș timp, profesia ne face niște zei pentru oameni. Ei vin la noi cu ultima speranță. Și cu ultimul bănuț legat în basma, pe care îl strîng și leagă cu mînile lor obosite, noduroase de munca la cîmp. Majoritatea celor care stau în fața Dvs la consultație, sau ajung în operație, investigații nu au nici pe departe salariul Dvs, nemaivorbind de venituri. Majoritatea din ei seamănă cu părinții, buneii dumneavoastră. Dar nu vedeți această asemănare. Banii întunecă privirea.

Plățile pe care le luați, acceptați, solicitați, condiționați sînt niște pietre grele legate de gîtul tuturora. Dar în primul rînd al dumneavoastră. Și tot ce e legat piatră de gît, la fund trage, mai devreme sau mai tîrziu... , nici nu știți cînd și care va fi prețul pe care va trebui să-l plătiți. S-ar putea să fie mult prea mare și nedrept, dar astăzi nimeni nu se gîndește la asta”, scrie Nemerenco.

Ministru spune că mămica unui copil cu dizabilitate foarte gravă i-a scris că medicul din raion i-a cerut 90 de lei pentru consultație.

”Iată chiar acu mi-a scris mămica unui copil cu dizablitate foarte gravă, țintuit la pat și cărucior, pe care nu l-a abandonat și îl îngrijește 18 ani cu multă dragoste și dăruire. Vă închipuiți o mamă care supraviețuiește din pensia modestă a fiicei și o bucățică doar de salariu de asistent personal, încropind venituri undeva vreo 2 mii pe lună. Și iată, cînd a ajuns să meargă la specialist în raion (Soroca) penru o consultație, plătind din puținul care îl are 600 lei pentru taxi tur-retur, medicul i-a luat și 90 lei pentru consultație. Neoficial. În birou. Cunosc numele acestui medic. O să-l găsesc mîine. Să-i ducă banii acasă. Fiindcă mama și fiica nu au de pîine, i-am transferat eu acum seara pe card ceva căci mi se rupe inima. Da vouă dragilor, nu?! Inimile voastre sînt la locul lor?

Mă întreabă mulți cum voi lupta cu plățile care circulă în sistem de jos în sus, de la stînga la dreapta, de la dreapta la stînga. În sat și la oraș, în spital și policlinică, la RMN, operație, oriunde, la public și în ultimul timp și la unii privați. Și recunosc - îmi este mai ușor să identific zeci de milioane de euro, și parteneri gata să vină în ajutor ca să putem moderniza spitalele și instituțiile noastre, decît să obțin succes pe acest front. Dar știu cu ce o să încep - o să public numele celora care cer bani. Să-i cunoască întreaga țară. Da, o să-mi stric multe oale în cap. Dar trebuie să începem odată. Fiindcă viața e una și e de la Dumnezeu. Și nu are nimeni în lumea asta drept pe ea. Nimeni. Iar viața e unica care nu are preț”, a concluzionat Nemerenco.

51
9
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?